SMHI varnar för hård vind – och snöfall

avGustaf Tronarp

Är du på väg till fjällen kan du hamna i ett rejält blåsväder.

SMHI varnar för både hård vind och snö i fjällkedjan.

– Kombinationen av blåst och nederbörd kan göra att det blir besvärligt, säger meteorologen Lovisa Andersson.

Foto: AP

Fjällvandringen riskerar att bli en blöt och blåsig historia. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig nederbörd och hårda vindar i Lapplands- och Jämtlandsfjällen. Vindarna kan på sina håll nå en hastighet av 20 meter per sekund. Nederbörden kan komma i form av snö.

– Det är ett lågtryck som passerar över norra Skandinavien som gör att det blir blåsigt över hela Sverige. Men det kraftigaste vindbandet ligger över västra fjällen, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Hon fortsätter:

– Varningen gäller framförallt vinden, som kan bli mycket hård på sina håll. I kombination med nederbörd kan det bli besvärligt med dålig sikt. Fjällmiljöerna är ofta ganska oskyddade, och vistas man där blir man väldigt utsatt för vädrets makter.

Kulingvarning till sjöss

Även till havs blir det blåsigt. Klass 1-varningar för hårda vindar är utfärdade för hela Östersjön samt Kattegatt och Skagerack.

– Vinden kan nå kulingstyrka. Framförallt under natten till fredagen blir det blåsigt, säger Lovisa Andersson.

Helgen blir fin

Men när helgen gör entré så drar sig ovädret tillbaka. Redan under fredagen kommer solen att titta fram på flera håll, och lördagen ser ut att bjuda på riktigt sommarväder.

– I Östersjölandskapen kan det bli omkring 20 grader varmt i morgon. På lördag ser det riktigt lovande ut i stora delar av landet, säger Lovisa Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM