”Vårt jobb är mer än att bara torka bajs”

Av: Matilda Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Undersköterskan Felicia: De gamla är de finaste vi har

Felicias Facebookinlägg har delats av flera tusen.
Foto: Privat/TT Bild/Montage
Felicias Facebookinlägg har delats av flera tusen.

Felicia Hedlund har tröttnat på folk som tror att undersköterskors jobb bara handlar om att torka bajs.

– Det framställs som ett skitjobb, men det stämmer inte, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Privat
Felicia Hedlund älskar sitt jobb som undersköterska.

Felicia Hedlund, 19, från Timrå har jobbat som undersköterska i två år.

– Jag får ofta höra från kompisar och andra som inte har någon koll, att jobbet är ”skitigt, tungt och slitigt”, säger hon till Aftonbladet.

I förra veckan hörde hon två personer prata, och hur den ena då säger: "Jag är hellre arbetslös än att vara undersköterska, tänk att torka bajs hela dagarna. Jag är död innan jag gör det frivilligt".

”Framställs som ett skitjobb”

Kommentaren fick Felicia att skriva ett Facebookinlägg om människors syn på yrket.

”Jag är förbannat trött på att höra det här. Jag har i mina ögon ett bland världens mysigaste och mest hedersfyllda jobb. Jag har hand om äldre människors sista tid i livet”.

– Folk har en negativ syn på yrket, det framställs som ett skitjobb. Det är fel delar som belyses, istället för det fina. Det är mycket som är fint.

Hon skriver vidare:

”Människor vi alla respekterar (eller borde) och som förtjänar god omsorg till sista stunden i livet. Lika mycket respekterar jag att det inte är allas önskan att bli undersköterska med en blek lön och hårt slit. Vi är alla olika”.

– När man berättar om de positiva delarna blir folk chockade. Men jag skulle inte gå en treårig utbildning med pedagogik om det bara handlade om att torka bajs.

”De gamla är de finaste vi har”

Efter att Felicia skrev inlägget har det delats av omkring 5 000 personer. Flera andra undersköterskor har hört av sig och tackat henne.

– Det är ju brist på undersköterskor och jag tror att många har fel bild av yrket och därför backar från att bli det.

Hur skulle du beskriva ditt jobb?

– Det är det mysigaste jobbet man kan ha. De gamla är de finaste vi har och det är ett stort ansvar att ta hand om dem, precis som det är ett stort ansvar att ta hand om andras barn, säger hon och fortsätter:

– Sen är det klart att det är slitigt och tungt. Men de små stunderna man får när man känner att man verkligen gör något bra är värt det.

I slutet av inlägget skriver Felicia att hon anser det vara en ära att få ta hand om äldre människor.

”Och det gäller även när jag ska "torka deras bajs hela dagarna". Vem torkade ditt när du var liten? Tänk på det när du hälsar på din trötta mamma på äldreboendet i framtiden”.

---

Gilla Aftonbladet på Facebook

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN