Nio åtalade för journalistmord

NYHETER

Ryska åklagare har väckt åtal mot nio personer, däribland en överstelöjtnant i den ryska säkerhetstjänsten, för misstänkt inblandning i mordet på Kreml-kritiska journalisten Anna Politkovskaja för drygt ett år sedan.

Foto: Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem den 7 oktober 2006.

En tjänsteman vid åklagarämbetet i Moskva bekräftade antalet åtalade men lämnade inga namn.

En person ”nära utredningen” säger dock enligt nyhetsbyrån Interfax att en av dem är säkerhetsofficeren Pavel Rjugazov. Denne greps redan i augusti i samband med ett annat fall, och utredare har tidigare nämnt honom som misstänkt för Politkovskajamordet.

Mördaren

Det ska ha varit Rjugazov som lämnade ut Politkovskajas bostadsadress till en annan av de åtalade som i sin tur lämnade uppgifter till mördaren. Det är oklart om den misstänkte mördaren finns bland de åtalade.

Den världsberömda journalisten, vars postumt utgivna Rysk dagbok i dagarna utkommit på svenska, mördades i oktober i fjol utanför sin lägenhet i Moskva.

Proteststorm

Mordet orsakade en proteststorm både i Ryssland och utomlands.

Politkovskajas tidigare arbetsgivare, tidningen Novaja Gazeta, har sedan chefsutredaren i fallet avsattes i början av september uttryckt farhågor för att högt uppsatta hökar i Kreml försökt blanda sig i utredningen.

Den åklagare som haft hand om fallet har skyllt mordet på motståndare till Putinregimen i exil, men några bevis i saken har inte lagts fram.

TT