Se upp för heta vattenkokare

NYHETER

Flera blir över 90 grader varma – på utsidan

En bra vattenkokare sparar både energi och pengar. Men det är lätt att bränna sig på flera av de vanligaste modellerna. Flera kokare når en temperatur på över 90 grader på utsidan, visar Testfaktas test av åtta vattenkokare.

Foto: Bäst i test Siemens vattenkokare får högst betyg.

Varje år säljs omkring 200 000 vattenkokare och de finns i de flesta hem. Vad alla inte vet är att det kan vara lika lätt bränna sig på vattenkokaren som på spisplattan.

Testfakta gav Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) i Borås i uppdrag att test åtta vanliga kokare i olika prisklasser. Varje vattenkokare testades två gånger för att undvika misstag. Testet tittade bland annat på hur lång tid det tar att koka upp en liter vatten och hur het behållarens utsida blir när vattnet kokar.

Dyrast är bäst

Vinnare är testets klart dyraste kokare, Siemens som kostar cirka 1 365 kronor i handeln. Sist hamnar kokarna från Hugin och OBH Nordica. Samtliga testade kokare får – oavsett pris – godkänt.

– När det gäller effekten, energiåtgången och tiden det tar för att koka en liter vatten är det ganska liten skillnad mellan de olika kokarna, säger energiingenjör Tobias Törnström vid SP som har svarat för testet.

– Men när det gäller isoleringsförmåga är det betydligt större skillnader, fortsätter han.

Lätt att bränna sig

Vissa av kokarna kommer upp i en temperatur på över 90 grader på utsidan. Det innebär att om man kommer åt behållaren när vattnet har kokat är det väldigt lätt att bränna sig. Tre av de testade kokarna var betydligt varmare än övriga – Fasett, Hugin och OBH Nordica. Plats för en varning alltså.

Av de testade kokarna är Siemens klart snabbast med en koktid på 3 minuter och 13 sekunder. Långsammast är Hugin med en koktid på 3 minuter och 41 sekunder.

Viktigt kolla bruksanvisningen

Enligt testet fungerar samtliga kokares överhettningsskydd som det är tänkt. Det är värt att notera att enligt bruksanvisningarna får man inte ta i Colines vattenkokare med våta händer, Fasetts får inte placeras på ett underlag av metall (exempelvis en diskbänk) och Hugins sockel får ej komma i kontakt med vatten.

Testfakta.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård