Hackerattack mot Boplats Göteborg

Foto: Den här bilden mötte alla som gick in på Boplats Göteborgs sida på onsdagsmorgonen.
NYHETER

Boplats Göteborg – kommunens sajt för den som jagar bostad i Göteborg – hade på onsdagsmorgonen ett helt annat utseende än vanligt.

Hackare hade ersatt den vanliga sidan med en turkisk sajt.

Foto: Så här ska Boplats Göteborgs sida egentligen se ut.

I stället för bostadssökande fick man se en turkisk sajt i stället. En sida som drivs av de turkiska hackrarna Ayyildiz team.

”Sverige stödjer PKK”

– De pekade om startsidan mot deras egen sida. Det hela varade i 13 minuter, mellan 9.15 och 9.28, sen stängde vi ner servern, säger informatör Shahbaz Khan på Boplats Göteborg.

På sidan som visades kunde man läsa att gruppen förklarar krig mot europeiska länder för deras ”kampanj mot Turiket och Islam”. Därefter räknades ett antal länder upp, bland annat Sverige.

Sverige anklagas av gruppen för att ”förolämpa Profeten (Muhammed) och stödja terrorgruppen PKK (kurdiska nationalister)”.

Kom inte åt användaruppgifter

Shahbaz Khan vill påpeka att databasen där alla uppgifter om de ca 70 000 som använder Boplats Göteborg inte påverkades av attacken.

– Det är viktigt att att alla användare kan känna sig lugna. Det var aldrig någon fara för databasen, hackrarna lyckades bara lura vår webbserver. Det är två helt olika system, säger han.

Hackerattacken är en i raden av många mot svenska sajter på sistone, bland annat har sidor tillhörande Jönköpings kommun och tidningen Bamse tagits över av turkiska hackers. Boplats Göteborg har aldrig varit med om något sådant här tidigare.

– Det här är nytt för oss, det ger en annan insikt och kunskap om att sådant här kan hända och det är viktigt att ha med sig. Vi har nu krävt att vår IT-leverantör ska utreda hur det kunde hända och se till så det inte händer igen, säger Shahbaz Khan.