En man ökade rånstatistiken

NYHETER

Utfört ett 40-tal brutala rån i Malmö

Den 20-årige mannen misstänks ha utfört ett 40-tal synnerligen brutala rån i Malmö. Sedan han greps för en månad sedan har rånstatistiken i stan gjort en störtdykning.

20-åringen rånade uteslutande andra unga män. Samtliga rån skedde kring midnatt i området Sorgenfri-Holma-Kroksbäck.

– Det handlade om oerhört brutala rån, med avslagna käkar och näsor, påhopp bakifrån och knytnävsslag i ansiktet. Sedan vi tog den här killen har den sortens rån helt upphört, säger kriminalkommissarie Willy Persson, chef för Malmöpolisens rånkommission.

Tidigare ostraffad

20-åringen har erkänt en handfull rån och sitter just nu häktad misstänkt för ett 20-tal. Men Willy Persson tror att han kan komma att åtalas för dubbelt så många när utredningen väl är klar.

– Vi är väldigt lättade över att ha hittat honom, vilket inte var helt lätt eftersom han är tidigare ostraffad. Vi fruktade att han skulle råka slå ihjäl någon annars, säger Willy Persson.

Svåra men

Många av de unga män som 20-åringen rånat har fått svåra men av det inträffade. En del är så rädda att de inte vågar gå ut längre.

– Därför är det bra att vi lagfört många rånare på sistone, det har en avskräckande effekt. De vet att risken att åka fast är stor och lägger av eller övergår till annan brottslighet som att skimma kort och liknande. Tryggheten ökar, säger Willy Persson.

Blåsa försäkringsbolagen

En annan positiv effekt av att rånen minskar är att det blir lättare för polisen att avslöja försäkringsbedrägerier.

– Vissa verkar ha haft det som hobby att blåsa försäkringsbolagen på pengar genom att bli ”rånade” ett par gånger om året. De personerna sticker ut mer nu, säger Willy Persson.