7 miljarder i ursäkt för trasig Xbox

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi har inte gjort ett tillräckligt bra jobb”

De trasiga tv-spelkonsolerna blev för många – liksom klagomålen.

Nu ber Microsoft om ursäkt.

Ett ”förlåt” som kommer att kosta dem sju miljarder kronor.

Foto: AP
THE RED RING OF DEATH När tre av de fyra lamporna på on/off knappen på Xbox 360 lyser rött har den gått sönder. Ett fel som tvingat Microsoft att förlänga garantin.

I spelvärlden har ”The red ring of death” blivit ett fenomen och debatteras flitigt på tusentals olika diskussionsforum. Det handlar om tre röda lampor på spelkonsolen Xbox 360 som lyser för att indikera att maskinen är trasig.

Får pengarna tillbaka

Det är många som drabbats av den röda ringen.

Så många att tillverkaren Microsoft, genom högste Xbox-chefen Peter Moore, nu tvingas be om ursäkt.

– Ni har talat och vi har lyssnat … och ärligt talat, vi har inte gjort ett tillräckligt bra jobb, skriver Moore på den officiella hemsidan Xbox.com.

Moore hävdar dessutom att Microsoft kommer att förlänga garantin till tre år, oavsett när kunden köpt maskinen. De som tvingats betala en reparation ska få pengarna tillbaka.

Enligt uppgifter till spelsajten Gamespot ska treårsgarantin gälla över hela världen – något som kommer att kosta Microsoft runt sju miljarder kronor.

Nästan hälften har ”dött”

När Gamespot frågade sina läsare hur många av dem vars Xbox 360-konsoler slutat fungera svarade 44 procent av 50 000 personer att det hänt dem vid minst ett tillfälle.

På Gamespots redaktion har 8 av 26 Xbox-maskiner ”dött”.

Aftonbladet är inne på sin andra Xbox 360. Den första reparerades vid ett tillfälle. När den återigen slutade fungera ersattes den med en ny.

I Sverige har två års garanti gällt sedan Microsoft lanserade konsolen vintern 2005. Xbox 360 har sålts i 11,5 miljoner exemplar världen över.

Peter Ottsjö

Publicerad: