Blåste danska tv-tittare

NYHETER

Sa att soldaterna lämnade Irak – men soldaterna var på väg in i Irak

– Nu rullar de sista soldaterna ut ur Irak, sa Danmarks radios utsände Jeppe Nybroe i tv-nyheterna.

Men soldaterna var inte alls på väg ut ur Irak – utan på väg in in Irak.

Och nu har reportern tvingats erkänna blåsningen.

Foto: Jan Nybroe på Danmards radio påstod i sändning att de danska soldaterna var på väg ut ur Irak - vilket de inte alls var.

Med skottsäker väst och hjälm på sig rapporterade Danmarks radios utsände Jeppe Nybroe i söndags om det danska tillbakadragandet från Irak. Till tv-bilder som visade danska militärfordon på väg sa reportern:

– Nu rullar de sista soldaterna ut ur Irak. De vänder hem till sina kära, till sina familjer, till Danmark.

Men soldaterna som visades i tv var inte alls på väg ut ur Irak – utan på väg in i Irak mot en dansk militärbas i landet.

”Jag erkänner”

Blåsningen avslöjades av DR:s konkurrent TV2 – och nu tvingas reportern be om ursäkt.

– Jag erkänner, beklagar och är ledsen över att ha begått ett fel genom att inte ha förklarat i mitt reportage att tv-bilderna visar danska soldater på väg in till det danska lägret i Irak för att hämta några av de sista danska soldaterna ut ur Irak, säger Jeppe Nybroe i ett uttalande till TV2 Nyhederne.

Danmarks radios nyhetschef Ulrik Haagerup ser ”mycket allvarligt på saken”:

– Trovärdighet är vår viktigaste tillgång. Vi kan alla göra fel men det är katastrofalt om vi kan beskyllas för att använda bilder som liknar men inte visar det vi berättar eller på annat sätt framställer verkligheten som den inte är, skriver han i ett internt mail till sina medarbetare, enligt TV2.

Under fredagen meddelade DR att Jeppe Nybroe stängs av från sin tjänst som studiovärd i tre månader. Tv-inslaget har också raderats från det interna mediearkivet, uppger TV2 Nyhederne.

David Nannini Nilsson