Kommunen rev hennes trädkoja

NYHETER

Plan- och bygglagen är inte skriven för barn.

Därför rev kommunen sexåriga Alices dagis-koja.

– Det finns ingenting nu, inga gungor heller. Vi brukade leka att vi bodde i kojan.

Foto: KOJLÖS Alice tyckte om kojan som fanns på dagis. Men nu har kommunen rivit dagisets fyra kojor. De var inte byggda enligt reglerna. ”Det var inte så bra. De var roliga.” säger Alice. Foto: Gisela Nyberg

På förskolan i Bromma i Stockholm jämnades fyra hemmabyggda kojor med marken. De ansågs vara för farliga.

– Det var inte så bra. De var roliga, säger Alice.

Nu finns det inte mycket kvar att leka med på Kiselgränds förskola. Kojorna, sex gungor och flera lianer revs för några veckor sedan.

– Det här är absurt. Vad gör man i nästa steg? Sätter hjälmar på alla barnen? Säkerhetstänkandet går till överdrift, säger Alices mamma Gisela Nyberg, expert på barns pedagogiska miljöer.

Sterila miljöer

Hon får medhåll av landskapsarkitekt Maria Kylin vid Sveriges lantbruksuniversitet:

– Om man sätter barnen i sterila miljöer där de inte får möjlighet att göra egna bedömningar får de jätteproblem när de blir större. De får sämre möjlighet att göra egna bedömningar.

Det kommunala besiktningsföretaget SISAB, som plockat bort all lekutrustning, hänvisar till rådande regler i plan- och bygglagen.

Men en säker miljö för barnen behöver enligt Maria Kylin inte innebära att den måste vara helt steril.

Handlar om slöhet

– För mig handlar det om att använda sunt förnuft, och att göra en egen bedömning i varje unik situation. Om det finns personal som är engagerade och tillräckligt med vuxna i närheten av barnen, då kanske man kan ha en miljö som tillåter lite mer. Jag tror att det handlar mycket om slöhet här. Det är lättare att följa mallar och regler än att tänka själv, säger hon.

Så Bygger du en trädkoja

Kristina Falk