Gatan scen för dansare

Foto: Såhär kan det se ut på stan mellan den 8-17 augusti. Håll utkik efter silverklädda dansare. På bilden Stina Bringsarve och Christoffer Schieche. Foto: Latife
NYHETER

En grupp dansare dyker upp på de minst väntade platserna i stan. Vad är det frågan om?

Bakom projektet Blixtvisit hittar vi koreograferna Marie Fahlin och Ulrika Wedin, som handlett en grupp sjuttonåringar från olika dansgymnasium i Stockholmsområdet. Detta ett år efter att de själv genomförde utomhusprojektet Skimrande och skarpt, även det dans i det offentliga rummet.

Vad är det som händer nu i augusti?

- Fem unga dansare framför modern dans på gator, badstränder, i parker och under viadukter. Tillsammans promenerar de mellan de olika scenerna, där de sedan gör sina nedslag på dryga femton minuter, berättar Marie Fahlin.

Vad vill ni säga med den här typen av dans?

- Vi vill främst bidra med en abstrakt bildpoesi i vardagen. De dansande kropparna ger ett slags tillägg till platserna. Genom dansen upplever förhoppningsvis publiken sin vardag på ett annorlunda sätt.

Hur mycket av dansen är bunden till koreografi?

- Överlag handlar det om att improvisera med den befintliga koreografin. Dansarna plockar ut rörelser som de sedan för in i nya konstellationer. Ny plats - ny koreografi.

Hur stor publikkontakt kan vi vänta oss av dansarna?

- Nog kan de komma väldigt nära - det är upp till publiken, alla uppskattar ju inte närhet. Men man ska inte bli rädd om det plötsligt står ett gäng silverklädda personer kring en vid ett övergångsställe.

Vad betyder den unga åldern på dansarna i ett sådant här projekt?

- Ganska mycket, tror jag. De här dansarna är väldigt orädda och vågar ta för sig. De är inte färdigutbildade och har ännu inte formats in i någon mall.

Så slutligen, var hittar vi Stockholms bästa utomhusscen för dansare?

- Det måste vara kupolen vid Slussen. Platsen är både undanskymd, mitt i smeten och arkitektoniskt tilltalande. Och dit kommer Blixtvisit den 14 augusti, säger Marie Fahlin.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Spelplan Blixtvisit

Foto: Foto: Latife