Bron föll samman

NYHETER

Fyra döda – många saknas fortfarande

1 av 6 | Foto: Bron var nyreparerad Räddningsmanskapet kämpade desperat för att rädda människor som klämts under den raserade brokonstruktionen eller ramlat i vattnet, instängda i sina bilar. Flera dödsoffer hade bekräftats i morse svensk tid. Den raserade bron mellan tvillingstäderna Minneapolis och St Paul över Mississippifloden var 40 år gammal och hade nyligen reparerats.

Mitt i rusningstrafiken rasade den fyrfiliga bron.

Dödssiffrorna har nu sänkts till fyra men 20 personer saknas fortfarande.

– Vi lyfte skadade och blodiga människor i över en halvtimme, säger ögonvittnet Joe Hughes till Sky News.

Strax efter klockan ett i natt, svensk tid, rasade bron The Interstate Highway Bridge 35 W som går över floden Mississippi. Raset inträffade mitt under rusningstrafiken och klockan var strax efter sex på kvällen lokal tid

Delar av bron hamnade i vattnet och på en tågräls, som går under bron.

– Jag satt hemma framför datorn när jag hörde något som lät som ett högt vrål, jag kan inte beskriva det på något annat sätt. När jag kollade ut såg jag damm och svart rök. Då var bron redan nere i vattnet, säger Leon Carsten som bor i närheten av bron till Fox News.

Försökte backa

Enligt andra vittnen till kanalen föranleddes kollapsen av en eller flera explosioner. Trafiken ska ha stått still och flera förare ska ha försökt att backa och ta sig av bron innan den plötsligt gav vika.

Enligt tidningen Star Tribune ska mellan 50 och 60 bilar ha befunnit sig på bron. Ett 50-tal fordon föll ned i floden, uppger amerikanska kustvakten till CNN. Bilar krossades och en lastbil fattade eld efter att den kluvits i två delar.

I Washington sade det amerikanska terrorbekämpningsdepartementet Homeland Security (DHS) snabbt att det inte finns någon anledning att se brokollapsen som terrorrelaterad.

Flera döda

Myndigheterna sänkte dödssiffrorna till fyra personer. Minst ett 60-tal har förts till sjukhus och 20 saknas fortfarande.

Efter timmar intensivt arbete har räddningstjänsten nu avbrutit sökandet.

– Vi har brutit arbetet för natten. Det är för mörkt, säger brandchefen Jim Clark till ABC News.

All bråte i floden gör det osannolikt att fler överlevande kommer att hittas och Jim Clark förväntar sig att dödstalet kommer att stiga.

– Vi har gått från en räddningsoperation till att försöka bärga kropparna.

Dykare söker i vattnet

Ögonvittnen säger till CNN att drygt tio räddningsbåtar med dykare cirkulerade runt broresterna för att försöka dra upp överlevande ur vattnet.

Räddningsledare ska också ha tvingats ta hjälp av ögonvittnen för att så snabbt som möjligt rädda skadade från olycksplatsen.

– Vi lyfte skadade och blodiga människor i över en halvtimme, säger Joe Huges till Fox News.

Strax efter klockan fem, svensk tid, sökte räddningsarbetare fortfarande igenom bilar som följt med i raset.

Lokaltidningen Star Tribunes nätupplaga berättar att ett omfattande vägunderhåll har pågått under hela sommaren på den 40 år gamla bron.

– Enligt information som jag fick i morse är det bara en färdriktning i vardera riktning som är öppen. Om det stämmer handlar det förhoppningsvis om ett färre antal döda, säger ögonvittnet Joe Costello.

Kollapsade i rusningstrafiken

Sofi Thunvik, Niklas Strömberg, Camilla Sundell, Olof Jönsson