Räddade fyra från att drunkna

NYHETER

”Jag är trött på att kallas hjälte - man måste göra något om någon trillar i”

Christer Jansson i värmländska Deje är dagens hjälte.

Sedan i går har han räddat sammanlagt fyra personer från att drunkna i Arnästjärn, norr om Karlstad.

– Jag börjar bli trött på att kallas hjälte. Jag gjorde ju bara det vem som helst skulle ha gjort, säger han till aftonbladet.se.

Vid 11-tiden i dag larmades räddningstjänsten i Deje om ett drunkningstillbud. Två fiskare, 73 och 74 år gamla hade gått igenom isen på Arnästjärn.

Männens räddning blev tre personer som befann sig vid strandkanten.

– De kastade ut en livboj till dem som de klämde sig fast vid. De höll sig i linan på 20 meters avstånd tills vi kom från räddningstjänsten och plockade upp dem med ytbärgare, säger Per Gren, räddningsledare vid räddningstjänsten i Deje till aftonbladet.se.

Var nästan medvetslös

Männen vårdas nu på lasarettet i Karlstad.

Hade det inte varit för personerna som kastade ut livbojen hade deras liv hängt på en skör tråd.

– Det hade inte alls gått bra. Den ena var så omtöcknad när vi kom fram att han nästan var medvetslös, säger Per Gren.

En av livräddarna, fiskaren Christer Jansson, var med om en liknande situation i går, rapporterar Sveriges Radio Värmland.

Undsatte personerna

Då såg han ”två noviser” gå ut på isen på ett ställe som han visste var svagt. De gick igenom.

– Då lyckades jag och en gymnasiekille som också var där och fiskade dra upp dem. Jag vet inte vad de gjorde på isen, de var bara ute och gick, säger Christer Jansson.

När de två fiskarna i dag gick genom isen höll det på att sluta sämre. Christer Jansson kunde inte dra upp dem, utan bara hjälpa dem att hålla sig över ytan tills räddningstjänsten kom.

– Jag känner dem båda två. När jag tittade han som var mest illa däran trodde jag att jag tittade någon som snart skulle dö i ögonen. Det var ingen rolig upplevelse.

"Folk är klumpiga

Christer Jansson hade träffat de båda fiskarna tidigare på dagen, och varnat just för den opålitliga isen.

– Den här tiden på året brukar man ju kunna köra bil på isen. Folk är klumpiga och testar bara tjockleken på ett ställe. Sen kan strömmar och annat göra den svagare på andra håll, säger Christer, som aldrig förr varit med om något drunkningstillbud trots att han fiskat i hela sitt liv.

Nu kallas du hjälte av Räddningstjänsten, vad tycker du om det?

– Jag börjar bli trött på mig själv, för det har blivit så uppförstorat. Jag tycker att det känns mest som en mediagrej. Jag gjorde bara vad vem som helst skulle ha gjort. Man måste ju göra nånting när man ser någon trilla i.

Johanna Melén, Karin Thurfjell