Har du rätt lön i Linköping?

NYHETER

Lista: De tio vanligaste yrkena - så här mycket ska du tjäna

Grundskolelärare? Då ska du vara glad att du arbetar i just Linköping och inte Norrköping. Här är nämligen medellönen för din yrkesgrupp nästan 2000 kronor högre än i Norrköping.

Foto: Är du grundskolelärare i Linköping i stället för Norrköping kan du känna dig nöjd. Här tjänare du nästan 2000 kronor mer.

Men är du programmerare kanske du borde fundera på att flytta. I alla fall om du vill höja din lön – med mer än 2000 kronor

– Det kanske finns fler dataföretag i Norrköping och då blir lönerna högre, säger Claes-Håkan Gustafson, enhetschef på analysenheten, SCB.

I Linköping ligger medellönen för 5 av Sveriges 10 vanligaste yrken under genomsnittet i landet. Det kan handla om alltifrån hundralappar till tusenlappar. Och det beror på Stockholmslönerna.

– Stockholm leder hela tiden. Levnadskostnaderna är högre i en storstad. Därför kräver de som bor där högre lön, säger Claes-Håkan Gustafson

De högre lönerna i Stockholm gör att medellönerna i många städer ligger under genomsnittet i Sverige. För lönenivåerna handlar, enligt Gustafson, hela tiden om tillgång och efterfrågan på arbetskraft – i synnerhet tillgång.

– Tillgången beror på hur dyrt det är i staden och hur trevligt det är där.

Maria Soläng