Över 260 festdeltagare gripna för knarkbrott

NYHETER

Polisen: Vi tror att de gripna bara är toppen på isberget

Tiotals föräldrar runt om i landet har ringts upp i helgen av socialjouren i Uppsala och fått beskedet: Ditt barn har gripits för narkotikabrott på reggaefestivalen här i stan.

– Många har sagt att ”vi kommer och hämtar” men alla kan inte komma genast utan har tyckt att vi kan släppa barnen igen, säger chefen för socialjouren i Uppsala län Björn Andersson.

Sedan i torsdags och fram till festivalens sista timmar natten till söndagen hade polisen gripit över 250 festdeltagare för ringa narkotikabrott, det vill säga att de använt någon drog eller haft en liten mängd narkotika i fickan. Nästan alla ertappades med hasch eller marijuana. Några langare som sålt helt öppet har också gripits.

– Vi ser allvarligt på det här och tror att de gripna bara är toppen på isberget, kommenterar Uppsalapolisens informatör Christer Nordström.

Många under 18

För att handskas med alla gripanden inrättade polisen en särskild polisstation med möjlighet till provtagning på misstänkta.

Av de gripna är minst 46 under 18 år och de kommer från hela landet. Åtta av de gripna är bara 15 år och nästan ingen är känd för tidigare brott.

– Visst är det allvarligt med så många unga, säger Björn Andersson.

– Men samtidigt kan vi inte komma och kräva förbud för festivalen. Vi tror inte att förbud löser problem. Festen innebär dessutom något positivt med mycket glädje och musik.

Polisen och socialjouren koncentrerade stora resurser till reggaefestivalen. 80–90 poliser var i tjänst i Uppsala tillsammans med tiotalet socialsekreterare och 50–60 frivilligarbetare.

TT