Nyheter

Snabbmat eller snabb mat?

Cristina Högström, 39 år, bor utanför Göteborg och jobbar med kvalitetssäkring.
Cristina Högström, 39 år, bor utanför Göteborg och jobbar med kvalitetssäkring.

NYHETER

Äter du snabbmat minst två gånger i veckan? Det var MMS-frågan i ett nummer av Punkt SE. Jag funderade lite på detta med snabbmaten medan jag gick ut för att handla min sushilunch.

Sushin kan jag verkligen kalla snabbmat. Förresten är ju all mat jag går ut och äter till lunch snabbmat, om man tänker tidsmässigt. Ofta blir jag snabbt och lätt serverad, trots detta kan den ju vara oerhört nyttig.

Vad menas då egentligen med snabbmat? Inga problem att svara på, eller hur? Onyttig mat, skulle jag säga sådär rakt av om någon frågade mig, till exempel hamburgare med pommes frites, eller korv och mos.

Hemma kan det serveras både snabb och långsam mat. Blodpudding och lingonsylt går vansinnigt snabbt att laga till. Blodpudding är ju ganska nyttigt, eller? Den kanske inte är det om jag tänker efter. Den innehåller ju en massa socker.

Är det dumt att värma upp en Soldatens ärtsoppa? Snabbt och lätt. Är den onyttigare än att lägga ärtor i blöt dagen innan, skära fläsk och koka soppan nästa dag? Det tar ju otroligt lång tid.

Det man menar med snabbmat är förmodligen något sådant som färdiglagad lasagne, med mera, som kan plockas ur frysdisken på Ica. Å andra sidan tar en sådan ganska lång tid att värma i ugnen. Det kan man verkligen inte rekommendera till en barnfamilj som skall vidare iväg till diverse aktiviteter.

Snabbmat blir det också om jag dagen innan har lagat till köttbullar från råvaror, värmer upp dessa, och kokar makaroner. Även om jag då väljer fullkornsmakaroner som tar 9 minuter så går detta vansinnigt snabbt.

Var går gränsen för snabbmat? Är det hur lång tid det tar för mig att värma upp den? Måste någon annan än jag ha lagat till den? Eller räknas även det jag själv en gång har lagat till, lagt i frysen och värmer upp? Eller är det helt enkelt onyttighetsgraden som avgör?

Fast å andra sidan, då kan en måltid som tar några timmar att laga vara mer onyttig än om jag går ut och plockar upp potatis och lök och gör en potatisgratäng som dryper av grädde, därtill en sås av grädde samt gör rullader innehållande en massa ost, till exempel.

Jag kanske till och med ställer mig och steker en massa pannkakor, det tar himla lång tid (tycker jag).

Eller är det mängden snabba kalorier som avgör snabbmaten? Om den innehåller väldigt högt glykemiskt index? Om den snabbt går ut i blodet? Är det sådan mat som räknas som snabb?

Jag insåg i alla fall att jag skulle ha oerhört svårt att besvara MMS-frågan, så det avfärdade jag direkt. Och jag fortsätter nog att laga, värma och äta det jag tycker passar och är nyttigt, gott och bekvämt för mig.

Cristina Högström

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter