Frågan om a-kassan väcker rekordstort engagemang

NYHETER

Över 3 300 läsare har tyckt till i aftonbladet.se:s forum

Rekordmånga har tyckt till i aftonbladet.se:s forum om höjningen av a-kassan. Över 3 300 inlägg finns att läsa och läsarna både rasar över och rosar regeringens beslut.

– Det är ett otroligt engagemang, säger Sigge Ennart som är redaktionschef på aftonbladet.se

Frågan om a-kassan delar Sverige i två läger. Över 3 300 läsare har tyckt till i aftonbladet.se:s forum i frågan "Är det okej att a-kassan blir dyrare? Hur drabbas du?".

Signaturen"onceyoupop", menar att vi kan tacka Göran Persson och den tidigare regeringen för de höjningar av a-kassan som alliansen nu genomför:

"Jag tror att det som nu sker i ekonomin var oundvikligt men tyvärr vågade inte G.P eller sossarna erkänna sina misstag och tro mig när dem kommer tillbaka om fyra år så kommer det inte att bli sänkningar".

Men många beskriver också en oro inför framtiden och en känsla av att de som redan är drabbade, får det ännu sämre. En av dem är signaturen "huredefatt":

"De som idag lever på a-kassa lever redan under sådana omständigheter att det finns inget där och hämta. De lever under existensminimum. Om regeringen vill få in ett överskott så förstår jag inte varför man slopar förmögenhetsskatten?"

Ovanligt engagemang

Intresset för den här frågan är rekorstort och enligt Sigge Ennart är det ovanligt att politiska frågor väcker ett sådant enormt engagemang hos läsarna.

– Jag har inte varit med om något liknande på länge. För många år sedan rasade debatten om homosexuella personers rätt att adoptera. Det var också en sådan fråga som delade nationen i två läger.

Kan du se en tendens att fler vill tycka till på nätet?

– Ja, faktiskt. Trots att vi har ett registreringsförfarande när folk ska diskutera som en del tycker är lite krångligt så ökar viljan att diskutera hela tiden.

Kan möjligheten att diskutera på nätet öka demokratin i Sverige?

– Oj, ja det kan man nog faktiskt säga. Framför allt så snabbar det på demokratin något alldeles fantastiskt. De frågor som förr tog mycket lång tid att väcka går nu på en förmiddag. Demokratin har kanske inte blivit djupare men definitivt snabbare.

Läs mer:

Susanna Vidlund