Facken rasar mot regeringens förslag

NYHETER

”Medlemmarna ångrar att de röstade på Alliansen”

Som en attack på fackföreningsrörelsen. Så tolkar många fackförbund regeringens förslag om höjd a-kasseavgift, obligatoriskt a-kassemedlemsskap samt lägre ersättningsnivå. 43 procent av aftonbladet.se:s läsare tänker nu gå ur facket för att ha råd med a-kasseavgiften.

Jonas Nystedt på SEKO, ett LO-förbund, är väldigt kritisk till de regeringens nya förslag angående a-kassan.

- Det finns ingen logik i förslagen. Samtidigt som premien höjs sänks ersättningen. Medlemmarna får betala in mer till a-kassan samtidigt som de får mindre ersättning vid arbetslöshet, säger han och berättar att många medlemmar ringt och sagt att de ångrar att de röstade på Alliansen.

Att många nu vill gå ur facket för att ha råd med a-kassan vid ett obligatoriskt a-kassemedlemskap har han full förståelse för.

”Förstår att folk går ur facket”

- Har man inte råd som har man inte. Jag vet att många tror på facket som idé men om ekonomin säger stopp är det inte mycket att göra, säger han och tillägger att han har svårt att se förslaget som något annat än en attack på fackföreningsrörelsen. Han tror också att det kan bli en tuff avtalröresle nästa år.

- Kompensationer kommer troligen att krävas för de höjda avgifterna, säger han.

”Fruktansvärt avbräck”

Jonas Nystedt på TCO-anslutna Musikerförbundet, ett av de förbund som får högst avgiftshöjning, är lika kritisk.

- Det här är ett fruktansvärt avbräck för oss som redan är ett litet och utsatt förbund. På måndag har regeringen hearing för att ta emot fackförbundens syn på förslagen och då kommer vi att framföra vår kritik, säger han.

Anna Lindström