Stenafärjor blåste inne

NYHETER

Avgång fick ställas in i Göteborg

Stormen har orsakat problem för Stena Line i Fredrikshamn, med inställd avgång i Göteborg som följd.

En av Stena Lines Danmarks-färjor, Stena Jutlandica, blåste inne i hamnen i Fredrikshamn under natten till fredagen. Färjan kom inte iväg till Göteborg förrän fem timmar senare och orsakade därmed att en avgång från Göteborg senare på fredagen fick ställas in.

Även en Stena-färja på linjen Varberg-Grenå fick problem i den hårda vinden och kunde inte gå in i Grenå hamn. Den fick ligga på redden i väntan på svagare vindar innan den kunde gå in i hamn.

Redan under torsdagen tog Stena Line beslutet att ställa in den vindkänsliga snabbfärjan, katamaranen Sten Carismas två fredagsturer.

Stoppade lossningen i hamnen

Stenas trafik i bolaget Scandlines mellan Trelleborg och Tyskland flöt under fredagen, men stormvindarna ledde dock till en del förseningar.

I Göteborgs Hamn stoppades all lossning och lastning med kranar under en kort tid på grund av allt för hårda vindar.

- Vi följde bara regelsystemet som säger att krankörning ska stoppas när det blåser mer än 20 meter i sekunden under tre minuter. Så skedde på förmiddagen och då stoppades krankörningen tillfälligt. Annars har vi inte haft några problem med ovädret, sade Kjell Svensson, informatör på Göteborgs Hamn till TT.

TT