Hästen sparkade rakt i ansiktet

NYHETER

Kevin, 3, var nära döden

1 av 3 | Foto: irakelpojken Mamma Anna-Karin och pappa Svante är lyckliga över att ha fått tillbaka sin solstråle. "Jag skulle bara klappa den lilla hästen men då blev den stora arg och sedan låg jag i geggamojan", berättade Kevin efter olyckan. :

Kevin, 3, skulle klappa hästen. Då fick han en spark rakt i ansiktet.

Han var centimeter från döden och pusslades ihop av kirurger.

I dag leker Kevin som vanligt igen.

Mamma Anna-Karin Magnusson, 29, skulle bara sätta på kaffe. I trädgården i Frändefors, utanför Vänersborg, leker Kevin, hans storebror och en kompis.

Plötsligt skriker storebror att Kevin blivit sparkad av grannens häst. Av någon anledning hade han gått in i hagen. Anna-Karin rusar ut och möter grannen med Kevin i famnen.

"Ansiktet fanns inte"

- Först såg jag bara hans hår, rött av blod. Sen såg jag ansiktet - men det fanns inte längre där. Det var det värsta jag någonsin sett.

Kevin fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. På vägen började han kräkas blod som runnit ner i magen.

- Då trodde jag att det var färdigt. Jag måste ringa mamma, tänkte jag, och kolla om vi kan begrava Kevin bredvid pappa, säger Anna-Karin.

På sjukhuset sövdes Kevin ner för att opereras.

- Jag sa att jag älskade honom och pussade honom god natt, jag var säker på att det var sista gången.

Sahlgrenskas kraniofaciala team, som är experter på svåra plastikkirurgiska skall- och ansiktsskador, opererade Kevin under nästan fem timmar.

"Han hade änglavakt"

- Näsryggen och resten av ansiktet var intryckt flera centimeter. Hade sparken tagit någon centimeter högre upp hade ögon och hjärnan drabbats. Han hade änglavakt, säger kirurgen Peter Zachrisson.

De lösa bitarna av näsbenet fästes i de fasta bitarna med ståltråd. Flera av ingreppen gjordes genom ögonhålorna och inifrån munnen - mellan överläppen och tänderna. Efter operationen låg Kevin nersövd i två dygn för att svullnaden i hjärnan skulle gå ner. Först därefter kunde läkarna konstatera att Kevin klarat sig utan hjärnskador.

-Det var underbart. Första gången han öppnade ögonen och sa att han ville leka, var större än när han föddes. Vi hade fått vårt barn tillbaka.

Nästan helt återställd

Knappt två månader har gått sedan mardrömsdagen. Hemma börjar vardagen komma tillbaka och Kevin är nästan återställd.

- Han är nog den som har tagit det här bäst. Luktsinnet har försvunnit annars är han som vanligt, säger Anna-Karin.

Kevin gillar fortfarande hästar, men han har tummat med sin nya idol Peter Zachrisson: "Aldrig mer gå in till grannarnas hästar".

Annsofie Näslund