Carl Bildt aktuell för nytt toppjobb

NYHETER

Rykten i Bryssel pekar ut honom som Solanas efterträdare

Foto: Dåvarande generalsekreteraren i Nato, Javier Solana, i livligt meningsutbyte med dåvarande modarledaren och fredsmäklaren på Balkan Carl Bildt. Bilden togs i maj 1996.

Nyblivne utrikesministern Carl Bildt kan vara aktuell för ett nytt jobb - igen.

Rykten i Bryssel pekar ut Bildt som en trolig efterträdare till Javier Solana, EU:s talesman i utrikesfrågor.

– Det är ingenting han vill kommentera i dagsläget, säger Bildts pressekreterare till aftonbladet.se.

I dag landar Sveriges nyutsedde utrikesminister i Washington för att delta i invigningen av vår nya USA-ambassad.

Utnämningen av Bildt var en av de största överraskningarna i Fredrik Reinfeldts regering. Men glädjen över det tunga namnet kan bli kortvarig.

Envisa rykten i Bryssel säger att EU:s talesman i utrikesfrågor, Javier Solana, kommer att avgå i förtid. Orsaken ska vara hälsoskäl. Bland tänkbara efterträdare nämns Carl Bildt.

– Jag tror inte han vill kommentera detta förrän det finns mer klara besked huruvida Solana kommer att lämna sin tjänst, säger Bildts pressekreterare Christian Carlsson till aftonbladet.se.

Sviktande hälsa

Javier Solana, 64, ska egentligen lämna sin post först om tre år. Men enligt nyhetsbyrån EUobserver finns flera saker som pekar mot en tidigare avgång. En version är att Solana inte tillräckligt väl klarade att agera å EU:s vägnar under sommarens Libanonkris. Andra rykten talar om Solanas sviktande hälsa. I ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska Solana ha sagt att hans läkare gett honom rådet att avgå. Annars "skulle han vara död inom tolv månader".

Detta dementeras av Solanas egen presstjänst.

”Intresserad av jobbet”

Men ryktet lever vidare och nu utpekas tre möjliga efterträdare: Slovakiens förre premiärminister Miklas Dzurinda, Österrikes avgående ledare Wolfgang Schussel och så Sveriges nyblivne utrikesminister Carl Bildt.

Enligt EUobserver säger insatta källor att Bildt inte gjort någon hemlighet av att han är intresserad av jobbet.

Det som talar för Carl Bildt är att de andra tänkbara kandidaterna inte är helt okontroversiella i EU-sammanhang. Miklas Dzurinda är känd som en tydlig USA-anhängare och Wolfgang Schussel har utmärkt sig för att vara emot ett turkiskt EU-medlemskap.

Skulle ryktena stämma väntar ännu ett problem för statsminister Fredrik Reinfeldt som redan blivit av med två ministrar. Om frågan har diskuterats mellan Reinfeldt och Bildt är inte känt.

– Vi kommenterar inte sådana rykten överhuvudtaget, säger statsministerns pressekreterare Oscar Hållén, till aftonbladet.se.

Carl Bildts tunga meritlista

Johanna Melén