Forskare står fast: 650|000 civila dödade i Irak

Los Angeles

Forskarna som slog fast att omkring 650 000 civila irakier hittills dött på grund av Irakkriget viker sig inte för den kritik de utsatts för. Och de får stöd för sin metod och sina resultat av kolleger.

När forskarna från Johns Hopkins-universitetet i Baltimore och al-Mustansiriyya-universitet i Bagdad redovisade sina resultat i den ansedda läkartidningen Lancet tidigare i oktober mötte de stark kritik från regeringshåll. President George Bush slog tillbaka och sade att dödstalen inte är trovärdiga utan att det snarare rör sig om 30 000 döda irakier.

Officiell statistik i USA har tidigare uppgett 40 000 döda irakier och den högste USA-militären i Irak, general George Casey, har medgett 50 000.

Tony Blair, premiärminister i Storbritannien som tillsammans med USA gick ut i krig mot Irak, ifrågasatte forskarnas statistiska metod.

Statistiskt urval

Men forskarna vid de två universiteten har använt en sedan 25 år etablerad metod vid beräkningen. Data har samlats in genom intervjuer med 1 849 statistiskt utvalda hushåll.

- Denna sorts metod används allt oftare, särskilt bland hjälporganisationer vid katastrofer, sade professorn och epidemiologen David Rush vid Tufts University i Boston i lördags.

Att gå omkring och räkna civila lik i ett krig är en högst otillräcklig metod, slog Rush fast.

Den epidemiologiska modellen för att räkna dödsfall kom fram till att mellan 426 000 och 794 000 irakier mist livet i kriget. Rush förklarade den breda statistiska säkerhetsmarginalen med det relativt lilla antalet utfrågade hushåll. Men det begränsade urvalet ruckar inte resultatet (hundratusentals döda), sade han.

Dessutom tenderar den här metoden enligt Rush att snarare underskatta än överdriva dödstalet. En förklaring till det är att ordvalet i frågeformuläret kan leda till viss snedvridning.

Stöd av kolleger

Forskarna stöds av kollegan Michael Intriligator, ekonomiprofessor vid University of California.

- Jag anser att detta är en ytterst tillförlitlig studie, säger Intriligator.

Han använder själv samma metod som Bagdad- och Baltimore-forskarna. Han anser att det mest anmärkningsvärda av kollegernas resultat är att den årliga dödligheten i Irak ökat från 5,5 per tusen invånare till 13,2.

Läkaren Dahlia Wasfi påpekar att överdödligheten stiger också därför att folkhälsan påverkas av resursbrist på sjukhusen.

- Irakkrigets påverkan på civilbefolkningen har blivit grovt underskattad, sade Jonathan Parfrey som är chef för Los Angeles-avdelningen av läkarorganisationen Läkare för socialt ansvarstagande.

TT-Reuters

Publisert: