Putin vill bli premiärminister

NYHETER

Är redo att leda regeringen om Medvedev blir president

Rysslands president Vladimir Putin vill bli landets premiärminister.

Beskedet kom i dag under en partikongress i Moskva.

– Om Rysslands medborgare uttalar sitt förtroende för Dmitrij Medvedev och väljer honom till president är jag redo att leda regeringen.

Rysslands president Vladimir Putin ”är redo att leda regeringen” om Dmitrij Medvedev väljs till landets president. Beskedet kom i dag på maktpartiet Enade Rysslands partikongress i Moskva. Detta är första gången som presidenten öppet visar intresse för jobbet som premiärminister.

– Om Rysslands medborgare uttalar sitt förtroende för Dmitrij Medvedev och väljer honom till president är jag redo att leda regeringen. I händerna på en sådan man behöver vi inte skämmas eller vara rädda för att lämna över makten och Rysslands öde, sade Putin.

Partiet hade samlats i det eleganta Gostinij Dvor-varuhuset nära Röda torget för att formellt nominera biträdande premiärministern Dmitrij Medvedev till presidentvalet den 2 mars.

Inga ändringar

Det har spekulerats om en snabb grundlagsändring som skulle överföra en stor del av makten från presidenten till premiärministern. Men någon sådan sade sig Putin inte vilja ha.

– Jag är redo att arbeta som premiärminister utan någon förändring i maktfördelningen mellan president och premiärminister, sade han.

I praktiken räknas det dock med att Putin kommer att ha den avgörande politiska rollen i alla fall, med tanke på Medvedevs lojalitet till honom.

Höjda löner

Även om tandemparet Medvedev-Putin inte lär ha några större problem att vinna vårens val redan i första omgången passade Putin också på att samla lite extra popularitet genom att utlova en 14-procentig – i stället för sjuprocentig – lönehöjning för alla offentliganställda. Höjningen ska dessutom ske redan från 1 februari, i stället för 1 september.

Därtill utlovades 18-procentiga lönelyft för alla försvarsanställda.

Besluten motiverades med att inflationen varit högre än väntat.

Ridderlig?

Sedan 42-årige Medvedev officiellt utnämndes till ”kronprins” har lovorden om honom haglat i ryska massmedier.

Bland alla dem som uttalat sig finns exempelvis hans lärarinna från småskolan.

– Min Dima har ett ridderligt hjärta. Säg åt honom att hans gamla fröken lever på sin ålders höst i hans hemstad och ber för honom varje dag, berättade Valentina Druzjinina när hon i förra veckan avslöjade för tidningen Tvoj Den att presidentkandidaten minsann en gång tagit pengar ur egen ficka för att hon skulle få råd att gå till doktorn.