Putin vill bli premiärminister

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Är redo att leda regeringen om Medvedev blir president

Rysslands president Vladimir Putin vill bli landets premiärminister.

Beskedet kom i dag under en partikongress i Moskva.

– Om Rysslands medborgare uttalar sitt förtroende för Dmitrij Medvedev och väljer honom till president är jag redo att leda regeringen.

Foto: AP

Rysslands president Vladimir Putin ”är redo att leda regeringen” om Dmitrij Medvedev väljs till landets president. Beskedet kom i dag på maktpartiet Enade Rysslands partikongress i Moskva. Detta är första gången som presidenten öppet visar intresse för jobbet som premiärminister.

– Om Rysslands medborgare uttalar sitt förtroende för Dmitrij Medvedev och väljer honom till president är jag redo att leda regeringen. I händerna på en sådan man behöver vi inte skämmas eller vara rädda för att lämna över makten och Rysslands öde, sade Putin.

Partiet hade samlats i det eleganta Gostinij Dvor-varuhuset nära Röda torget för att formellt nominera biträdande premiärministern Dmitrij Medvedev till presidentvalet den 2 mars.

Inga ändringar

Det har spekulerats om en snabb grundlagsändring som skulle överföra en stor del av makten från presidenten till premiärministern. Men någon sådan sade sig Putin inte vilja ha.

– Jag är redo att arbeta som premiärminister utan någon förändring i maktfördelningen mellan president och premiärminister, sade han.

I praktiken räknas det dock med att Putin kommer att ha den avgörande politiska rollen i alla fall, med tanke på Medvedevs lojalitet till honom.

Höjda löner

Även om tandemparet Medvedev-Putin inte lär ha några större problem att vinna vårens val redan i första omgången passade Putin också på att samla lite extra popularitet genom att utlova en 14-procentig – i stället för sjuprocentig – lönehöjning för alla offentliganställda. Höjningen ska dessutom ske redan från 1 februari, i stället för 1 september.

Därtill utlovades 18-procentiga lönelyft för alla försvarsanställda.

Besluten motiverades med att inflationen varit högre än väntat.

Ridderlig?

Sedan 42-årige Medvedev officiellt utnämndes till ”kronprins” har lovorden om honom haglat i ryska massmedier.

Bland alla dem som uttalat sig finns exempelvis hans lärarinna från småskolan.

– Min Dima har ett ridderligt hjärta. Säg åt honom att hans gamla fröken lever på sin ålders höst i hans hemstad och ber för honom varje dag, berättade Valentina Druzjinina när hon i förra veckan avslöjade för tidningen Tvoj Den att presidentkandidaten minsann en gång tagit pengar ur egen ficka för att hon skulle få råd att gå till doktorn.

Publicerad: