Nyheter

”Just nu är jag nog tryggast i Sverige”

Av: 

Oskar Kollberg

Emma Johannisson

NYHETER

Barbro Jönsson om tiden efter bombattentatet

Barbro Jönsson på presskonferensen i Göteborg.
Barbro Jönsson på presskonferensen i Göteborg.

Åklagaren Barbro Jönsson blev rikskändis när hennes bostad utsattes för ett bombattentat. På en presskonferens berättade hon i dag om hur bomben förändrat hennes liv.

Smällen som förstörde dörren till familjens radhus hördes över hela Trollhättan. Barbro Jönsson satt på tåget när polisen ringde.

– Mobilen ringer och man blir lite irriterad. "Hej det här var Jonas från LKC, det har smällt utanför ditt hus". Min spontana reaktion var "Va? Vem är så korkad”. Att göra något sånt här i de här sammanhangen är att binda ris åt sin egen rygg.

Enligt Barbro Jönsson fanns det inga signaler eller indikationer om hot. Redan två dagar senare var hon tillbaka på jobbet. Det rörde ett åtal mot sex personer med koppling till organisationen Brödraskapet Wolfpack. Målet gällde mordförsöket mot en familj i Lilla Edet tidigare under hösten.

Rättshaverist

Själv trodde inte Barbro Jönsson att det var sådana krafter som låg bakom attentatet mot hennes hus.

– Först tänkte jag att det kunde vara en rättshaverist. Jag hade ingen tanke på den organiserade brottsligheten från början. Det fanns en person i åtanke, som hotat en lagman inom organisationen. Det har förekommit skriftliga hot mot flera personer inom rättsystemet.

Barbro Jönsson berättar att det förekommit hot från kriminella gäng. När 16 personer från Wolfpack åtalades 2004 kom en brevbomb till kammaren.

Vill gå vidare

Nu vill Barbro Jönsson få reda på vem eller vilka som låg bakom dådet.

– Får jag reda på vem som ligger bakom får jag också reda på varför. Annars måste jag fortsätta ha ett brett förhållningssätt och det gör det svårare för mig att gå vidare.

För närvarande lever Barbro Jönsson på skyddad adress, under en omfattande polisiär bevakning.

– Just nu är jag nog den tryggaste personen i Sverige. Att ge sig på en åklagare är ingen bra affär.

Ingen time out

Barbro Jönsson säger att ”hon känner sig stressad över att ha sin bild på löpet”, men väljer trots allt att jobba på som tidigare.

– Det är inte aktuellt för mig att ta någon time out, men jag kommer ta några extra dagar ledigt över jul. Mest för att ordna allt praktiskt. Det som tidigare tog 10 minuter, tar tre timmar nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter