Uppfinnar-Anna fick snilleblixt

NYHETER

Skapade flaska som fylls på från sidan

Foto: Fredrik Hofgaard
Anna Axelsson, 15, störde sig på att det var så svårt att fylla sportflaskan med vatten i små handfat – så hon uppfann en egen modell.

Anna Axelson, 15, vann uppfinnarguld med Binibottle. Nu har hon världspatent på den geniala vattenflaskan – och snart kommer den ut i butikerna.

– Vanliga flaskor är jättesvåra att fylla på, de får inte plats mellan kranen och botten i små handfat. Alla står och krånglar och försöker skvätta i vatten med händerna.

Så du fick en snilleblixt?

– Ja, jag tänkte att man borde kunna fylla flaskan från sidan. Sedan skissade jag på förslaget under tekniklektionerna och till slut tillverkade jag en prototyp med en skruvkork långt ner på flaskan.

Binibottle sopade mattan med alla unga konkurrenter i Finn upp-tävlingen förra året – och du tog världspatent på uppfinningen?

– Pappa hjälpte mig. Också med att kontakta Emballator uppe i Mellerud som tillverkar sportdrycksflaskor. De blev jätteintresserade.

Enligt företaget kan produktionen nå hundratusentals flaskor om året. Och uppfinnaren får royalty – blir du rik som Joakim von Anka nu?

– Sådant kan man ju aldrig veta i förväg. Binibottle kommer inte ut i sportaffärerna förrän om någon månad.

Några nya uppfinningar på gång?

– Kanske … Det är lite hemligt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att många människor kommer att gilla min flaska.

Fler uppfinnare

Ebba von Essen