Palestina efter Irak säger bin Ladin

Foto: Usama bin Ladin talar om Mellanösternkonflikten i sin senaste inspelning.
NYHETER

Efter kampen om Irak följer befrielsen av Palestina, säger al-Qaidagrundaren Usama bin Ladin i sitt senaste budskap i en videofilm på nätet.

Han varnar samtidigt muslimer för att hjälpa Iraks USA-stödda regering.

Det 56 minuter långa budskapet på lördagen anklagar han USA för att försöka ta kontroll över Mellanöstern med Iraks regering som mellanhand, uppger USA-baserade Site – en hemsida som på nätet övervakar extremistorganisationer. Washingtonregeringen försöker också exploatera Iraks oljetillgångar enligt bin Ladin.

Muslimer som stödjer Iraks islamiska parti, som står regeringen nära, är förrädare mot Islam, säger bin Ladin.

– Gruppen stöder amerikanerna i Irak.

Jihad till Palestina

Efter mujahedinkrigarnas kamp i Irak följer ”befrielsen av Palestina”. Och Mujahedin erkänner aldrig Israel eller en palestinsk regering som godtar den judiska regeringen, konstaterar bin Ladin.

– Vi ska utvidga vårt jihad (heliga krig), försäkrar han palestinierna.

En talesman för presidenthögkvarteret Vita huset i Washington säger att bin Ladins tal bekräftar vikten av USA:s uppdrag i Irak och att situationen förbättrats där sedan irakierna vänt sig mot al-Qaida.

– Det är en påminnelse om att al-Qaidas avsikt i Irak är att förhindra demokrati och frihet för alla irakier, sade talesmannen Tony Fratto.

Flesta fästen utraderade

Enligt Bagdadregeringens inrikesdepartement har de irakiska säkerhetsstyrkorna slagit ut tre fjärdedelar av al-Qaidas fästen i landet.

Den saudiskfödde bin Ladin är kritisk mot sitt hemland som han anklagar för att också bistå USA:s försök att dominera i regionen.

Usama bin Ladin ogillar också att Hizbollahledaren Hassan Nasrallah, som har stöd av Iran, godtagit utvidgningen av FN-styrkan i Libanon efter Israels krig där 2006. Han hävdar att FN-soldaterna kommit för att ”skydda judarna”.

Efter Annapolis

Inspelningen av bin Ladins tal har uppenbarligen gjorts efter Mellanösternkonferensen i Annapolis i Maryland i USA, kommenterar Site. Däremot var den troligen klar före mordet på den pakistanska toppolitikern Benazir Bhutto. Han nämner i varje fall inget om dådet som regeringen i Pakistan skyller på al-Qaida.

TT