Al Gore till klimatmötet på Bali

avJohanna Melén

NYHETER

Men först talar nobelpristagaren klimathot i Sveriges riksdag

I måndags tog han emot Nobels fredspris för sina insatser mot den globala uppvärmningen.

I dag flyger den tidigare amerikanske vicepresidenten Al Gore till Bali för att driva på förhandlingarna mellan världens ledare om ett nytt avtal som ska rädda jorden undan klimathotet.

Men först möter han statsminister Fredrik Reinfeldt i Sveriges riksdag.

Al Gore fick världen att vakna med filmen ”En obekväm sanning”. Görs ingenting nu mot uppvärmningen av jorden går vi mot en katastrof, med översvämningar, smältande isberg, torka och svält som följd. I måndags prisades hans arbete i Oslo när Gore tillsammans med FN:s klimatpanel IPCC tog emot Nobels fredspris.

I sitt tacktal riktade sig den tidigare vicepresidenten och demokraten direkt till hemlandet och sittande president George W Bush, samt till Kina.

Till klimattoppmötet

– Det är våra båda nationer som måste ta de modigaste stegen - eller bära ansvaret för att vi underlät att göra något, sa Gore.

Efter ett besök i Sveriges riksdag i dag flyger han vidare med budskapet till det klimattoppmöte som just nu pågår på Bali.

Samtidigt anländer också miljöministrar från hela världen för att slutgiltigt enas om ett nytt Kyoto-avtal som ska hejda den globala uppvärmningen.

Al Gore vill se ett nytt avtal redan från 2010, han vill sätta stopp för alla nya kolkraftverk utan koldioxidåtervinning och han vill införa skatt på koldioxidutsläpp.

På Bali blir hans värsta motståndare det egna hemlandet.

Mot fasta mål

USA är tillsammans med Japan emot att sätta upp fasta mål för att minska utsläppen. EU och utvecklingsländerna däremot vill se en minskning av koldioxidutsläppen med mellan 25 och 40 procent fram till 2020.

Målet är att jordens medeltemperatur inte ska stiga med mer än högst två grader fram till dess.

– Vi har världens ögon på oss. Vi samlas här eftersom tiden för tvetydighet är över. Vetenskapen talar sitt tydliga språk. Klimatförändringen pågår. Påverkan är verklig. Tiden för handling är nu, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i sitt tal på Bali, enligt AP.

Klimatmötet på Bali avslutas på fredag. Om inget avtal är i hamn då vill nobelpristagaren Al Gore att världens ledare träffas var tredje månad fram till dess att ett fördrag är nedskrivet och undertecknat.

ARTIKELN HANDLAR OM