Massgripanden i maffiautredning

NYHETER

”Klanen är den mäktigaste i staden”

Foto: Massgripanden Ett 70-tal misstänkta mafiosi greps, bland dem Vincenzo Santapaola, 38, son till maffiabossen Nitto Santapaola.

Ett 70-tal misstänkta mafiosi har anhållits och tiotals har gripits i en massiv polisaktion i Catania på Sicilien.

– Klanen är den mäktigaste av dem som opererar i och omkring staden, säger åklagare Giuseppe Gennaro.

Bland de misstänkta i härvan finns Antonino Faro – mest känd för att ha mördat maffiabossen Francis Turatello och ätit upp hans lever.

Foto: Tre av det 70-tal som gripits i räden mot Cosa Nostra är kvinnor.

Massgripandena skedde inom ramarna för operationen ”Plutone” som bringat ljus över 16 rån, 6 fall av utpressning, och som har lett till beslag av vapen, kokain och marijuana.

Under utredningen hittade polisen också en sorts personalliggare som innehåller information om utpressning och ”löner” till personer med anknytning till maffiaklanen.

Mördade i fängelset

En av de misstänkta i härvan är den livstidsdömde Antonino Faro, känd för att ha dödat maffiabossen Francis Turatello i fängelset ”Bad 'e Carros” i Nuoro på Sardinien den 17 augusti 1987. Efter att ha dödat Turatello åt Antonino Faro upp den döde bossens lever. Nu riktas alltså nya misstankar mot fängelsemördaren.

Vincenzo Santapaola, 38 – maffiabossen Nitto Santapaolas äldste son – var en av dem som greps i räden mot Cosa Nostra.

Bland det 70-tal som anhölls, varav 47 personer befann sig på fri fot, finns också tre kvinnor:

Angela La Rosa, fru till den fängslade Alessandro Strano som är boss i familjen Santapaola, Patrizia Scriffignano och Iolanda Di Grazia, fru respektive syster till den livstidsdömde Francesco Di Grazia, som även han finns bland de anhållna.

”Vi kommer ta dem”

Enligt åklagaren har kvinnorna haft samröre med maffiaklanen.

– Staten är här och det civila samhället är här. Och den alliansen håller på att skapa konkreta resultat. Bossarna kan inte längre göra sig några illusioner: vi kommer att ta dem, en efter en, säger Italiens inrikesminister Giuliano Amato enligt Corriere della Sera.

Giuseppe Gennaro, åklagare i Catania, är inte lika optimistisk:

– Jag skulle väldigt gärna vilja instämma i Amatos förhoppningar, men jag inser att vi fortfarande har en lång och svår väg att gå för att lyckas, säger Gennaro till La Repubblica.