Fisktortyr får djurvänner att rasa

NYHETER

Ipond med inbyggd högtalare säljs som julklapp

Det är ingen idé att uppfinnaren fiskar efter sympati.

Både djurvänner och akvarieägare rasar mot leksaken som fått namnet Ipond och säljs som tillbehör till Apples populära mp3-spelare.

Foto: DISKOFISK. Kampfisken i det lilla akvariet har inte en chans att fly och djurvänner kallar Iponden rena tortyren för fisken.

Iponden säljs i Australien och kostar cirka 70 australiska dollar, motsvarande drygt 400 svenska kronor. Då ingår en kampfisk, en art som kan snappa luft från ytan.

Plastboxen har samma typ av design som Apples populära mp3-spelare Ipod och har högtalare i botten, plus ett uttag dit man ska koppla sin Ipod.

”Tortyr”

Vattenbehållaren rymmer 6,5 deciliter vatten – inte mer än att det täcker en mindre akvariefisk, som tvingas guppa i takt med musiken antingen den vill eller inte. I Sverige är det olagligt att hålla ens den minsta fisk i ett så litet akvarium.

– Det här får mig att må illa. Det är rena tortyren, säger djurrättsaktivisten Noah Mark till tidningen Sydney Morning Herald.

– Fisken i den här saken ser ut som den knappt lever och den kan inte röra sig.

Djurrättsorganisationen RSPCA tycker att tillbehöret borde förbjudas.

– Behållaren är alldeles för liten. Och även om en kampfisk tar luft från ytan så får den inte i sig tillräckligt med syre. Dessutom blir temperaturändringar i så här lite vatten alldeles för snabba och fisken kommer inte att leva länge, säger en talesman för organisationen.

Apple tiger

Enligt företaget Pets Paradise, en av butikskedjorna som säljer Iponden, ser man inga problem.

– Det är några kunder som frågat hur fisken mår. Men vi har konsulterat djurexperter innan vi började sälja den och ljudet är inte speciellt högt. Fiskarna ser ut att må bra, säger en talesman för Pets Paradise.

Datortillverkaren Apple vill inte kommentera fallet.

– Vi uttalar oss gärna om våra egna produkter, men inte om tillbehör som tillverkats av andra företag, säger en talesman för Apple.