Tre skolor läggs ned

NYHETER

Elevernas protester hjälpte inte.

Bellmanskolan blir en av tre skolor som ska läggas ned.

Under hösten har frågan om framtiden för Uppsalas skolor väckt heta känslor. Elever från flera skolor har demonstretat, föräldrarna har protesterat och politikerna har gång på gång fått förklara vad de menar.

Nu står det i alla fall klart att det troligtvis blir tre skolor som tvingas läggas.

Eleverna flyttas

För på det möte som barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott hade på onsdag förmiddag enades politikerna om att Bellmanskolan, Solskenets skola i Uppsala och Lyckeboskolan i Storvreta ska läggas ned. Eleverna flyttas då till andra skolor.

Protesterna har dock inte kommit som någon överraskning för politikerna i nämnden.

– Jag hade nog blivit lite förvånad om det kommit mejl där folk bett oss att lägga ner deras skola. Det är kul att människor tycker om sina skolor och att de vill ha dem kvar. men vi måste göra det här, säger Anna Manell (fp), förste vice ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden, till aftonbladet.se.

Varför?

– Bland annat därför att upprustningen av de här skolorna har negligerats under en längre tid. Vissa av dem är i otroligt dåligt skick och måste rustas. Vi har också ett glapp på antalet platser och antalet elever på 4 000.

Fler kan stängas

Det är inte säkert att de här tre är de enda skolor som tvingas stänga. Redan 19 december ska barn- och ungdomsnämnden ha ett ordinarie sammanträde. Då fattas det formella beslutet om de tre skolornas nedläggning.

Framtiden för Bäcklösaskolan och Valsätraskolan ska också avgöras då.

– Vi har inte funderat klart ännu. Vi behöver lite mer tid, sådana här frågor är inget man avgör i en handvändning, säger Anna Manell.