Rysk oppositionspolitiker mystiskt sjuk

Publicerad:
Uppdaterad:

Förre premiärministern Jegor Gajdar på sjukhus – tros ha blivit förgiftad

Ryske oppositionspolitikern och förre premiärministern Jegor Gajdar blev plötsligt mycket sjuk. Enligt tidningen Financial Times kan han ha blivit förgiftad.

Förre ryske premiärministern Jegor Gajdar behandlas på sjukhus i Moskva efter att ha insjuknat i en mystisk sjukdom och varit nära döden.
Foto: AP
Förre ryske premiärministern Jegor Gajdar behandlas på sjukhus i Moskva efter att ha insjuknat i en mystisk sjukdom och varit nära döden.

Gajdar, premiärminister 1992 och en av grundarna av det liberala oppositionspartiet SPS, behandlas på sjukhus i Moskva efter att ha insjuknat i en mystisk sjukdom och varit nära döden. Händelsen inträffade när han var i Dublin den 24 november för att presentera sin nya bok Death of the Empire.

- Han var medvetslös i tre timmar och fick intensivvård en längre tid. Läkarna fruktade för hans liv, berättade dottern Maria för nyhetsbyrån Reuters.

Inte naturligt

Anatolij Tjubajs - god vän och före detta parti- och regeringskollega - förklarade i sin tur att läkarna konstaterat att det är osannolikt att "naturliga orsaker" ligger bakom Gajdars sjukdom. Tjubajs teori är att händelsen är kopplad till mordet på journalisten Anna Politkovskaja och den misstänkta radioaktiva förgiftningen av förre spionen Aleksandr Litvinenko. Och att bakom allt står Rysslands "fiender".

- Den här dödliga utvecklingen är extremt tilltalande för dem som stöder ett olagligt och våldsamt maktskifte i Ryssland, sade Tjubajs till nyhetsbyrån Ria-Novosti.

Pseudo-sensation

Gajdars pressekreterare Valerij Natarov avfärdade samtidigt uppgifter om att något radioaktivt använts även mot Gajdar.

- Bakom den teorin står förmodligen något försök att skapa ännu en pseudo-sensation kring radioaktiva isotoper. Hans hälsotillstånd är tillfredsställande. Han planerar att börja arbeta igen inom en nära framtid, sade pressekreteraren till nyhetsbyrån Interfax.

Fokus på italienare

Gajdar leder för närvarande en ekonomisk tankesmedja i Moskva och har i lindriga ordalag varit kritisk mot president Putins ekonomiska politik.

Sjukdomsfallet inträffade dagen efter Aleksandr Litvinenkos död på ett sjukhus i London. Polisundersökningen fokuseras just nu på ex-spionens italienske kontaktman Mario Scaramella. Enligt vännen Jurij Felsjtinskij misstänkte Litvinenko själv att Scaramella kan ha varit inblandad i förgiftningen.

TT

Publicerad: