Ett attentat – sedan tappade alla intresset

Foto: SNABBT GLÖMT Aftonbladets Peter Kadhammar var ensam journalist på plats när rättegången mot medlemmar i Brödraskapet fortsatte i går. Förutom honom fanns två kvinnor på åhörarplats. De var anhöriga till ett par av de åtalade.
NYHETER

GÖTEBORG. I torsdags inledde chefs-åklagare Barbro Jönsson rättegången mot ett gäng medlemmar i Brödraskapet.

Vi journalister trängdes med varandra för att komma in, för Jönsson var hjälten för dagen.

I går fortsatte rättegången.

Bara en journalist kom dit och förutom jag satt där två kvinnor, anhöriga till ett par av de åtalade.

Vuxna brukar bekymra sig över ungdomars datorvanor som sägs påverka koncentrationsförmågan negativt, särskilt förmågan att ta till sig längre resonemang och orken att överblicka större skeenden.

Kampen en ödesfråga

I går, när jag hade åhörarplatserna i stort sett för mig själv, insåg jag att hela samhället har tappat koncentrationsförmågan. Vi lever i en tid där medier, opinionsbildare och debattörer har samma förmåga till uppmärksamhet som fyraåringar.

Nu är det roligt.

Nu är det tråkigt.

Nu är det ro...tråkigt.

Någon genomförde ett attentat mot Barbro Jönssons hem. Attentatet kopplades till rättegången mot männen i Brödraskapet. För en dag eller två var kampen mot den organiserade brottsligheten en ödesfråga för vårt land.

Dagens Nyheter instämde på ledarplats i justitieminister Beatrice Asks ord om att attentatet mot Barbro Jönsson var en ”skymf mot demokratin”.

Det var ett attentat mot alla åklagare och i förlängningen mot hela rättssamhället, skrev en krönikör i Göteborgs-Posten.

Andra saker hände

Sedan hände andra saker. Sergels torg i Stockholm ska glasas in, rapporterade DN. Svenska Dagbladet upptäckte att fler män än kvinnor fått Nobelpriset. Göteborgs-Posten bekymrade sig för bostadspriserna.

Medan debatten rusade vidare satt Barbro Jönsson i säkerhetssalen för att driva målet mot de fyra männen i Brödraskapet. På de åtalades platser satt också en kvinna, sambo med den påstådde ledaren. Där fanns också en man som lånat ut sin Volvo när Brödraskapet, enligt åklagaren, åkte för att skjuta den unge man som för flera år sedan vågat vittna mot ledaren och sedan vägrat betala pengar som straff.

Rättegången handlade om mordförsök, övergrepp i rättssak, försök till utpressning, vapenbrott och annat som blev småttigheter i sammanhanget, till exempel upprepade ringa narkotikabrott.

Barbro Jönsson var förkyld. Hon hostade när hon förhörde vittnen.

I säkerhetssalen var hon åklagare.

Vänlig stämning

När det gäller attentatet mot henne själv är hon brottsoffer, men där finns ännu ingen misstänkt gärningsman.

Processen rörde direkt och indirekt en lång rad hot mot rättssamhället. Som så ofta i svenska domstolar blev stämningen stundtals en smula disträ men den var hela tiden vänlig och vid några tillfällen nästan humoristisk.

Mannen som lånade ut sin bil hade åkt fast för ringa narkotikabrott så många gånger och med så många olika preparat att rätt-en hade svårt att hålla ordning på dem. Han sa att han fått en del på recept och åklagaren strök dem utan att ställa vidare frågor: det räckte och blev över i alla fall.

Bryter ner samhället

Det var inte lika humoristiskt när ett vittne som sett en Volvo vid brottsplatsen svarade enstavigt och med uppenbar olust. Då var det uppenbart hur rädslan kan gripa tag i och bryta ner ett samhälle.

Lutad mot väggen bakom vittnet stod lägenhetsdörren som någon sköt genom med elva skott.

Rättegången avslutas i dag.