Höstfina krukor

NYHETER

Piffa upp dina blommor med frukt och grönt

Foto: Odla i kruka Liva upp gråkalla höstdagar med ett färgsprakande arrangemang.

Bara för att hösten har kommit behöver inte dina utomhuskrukor gapa tomma.

Fyll dem med färgstarka blommor, en silverkula eller varför inte ett par rödlökar.

Det är inte bara blommor som platsar i höstens krukor.

– Dekorera gärna med något från grönsaksdisken, det kan vara citron, lime eller lök, säger Jenny G Ericson, blomsterdekoratör på Zetas handelsträdgård.

Andra fina dekorationer i krukorna är silverkulor som enligt gammal tro sägs skrämma bort onda andar och häxor. Silverkulor eller små speglar blir ett trevligt blickfång och gör krukan levande.

– Det är också fint med en lykta i eller marschaller bredvid. Och häng gärna upp en plingande mobil över, säger Jenny G Ericson.

Mycket färg

Hon förespråkar färgstarka växter i höstkrukorna men också växter som är snygga även efter de dött, som till exempel ljung.

– Tänk gärna i olika höjder som i våningsfatet. Där fram ska det hänga, på mitten ska det vara fylligt och bygg upp på höjden.

Våningsfatet som Jenny använt är i järn men om du använder en terrakottakruka till dina höstblomster, se till att den är väldränerad annars samlas vatten i krukan som gör att den expanderar.

Och du behöver inte alltid köpa nya krukor, en lövkorg med plast i, en trätunna eller ett fat på fot kan fungera lika bra. Använd helt enkelt det du har hemma.

Stilrent och modernt

Dramatiska höstfärger

Nytänkande med klassiker

Färgstarkt med frukt

Lövad båge i härliga färger

Uppstammad höstskrud

Håll kylan borta!

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård