Facebook är något för små barn

Alex Schulman
NYHETER

Det här var två månader sedan. Jag tänkte: Javafan, lika bra att ge det här med facebook en chans. Så jag surfade in och knåpade lite med det där. Satte in en bild på mig själv och skrev några rader om vad jag är för nån. Lade upp en ”profil”, som det heter. Och så satte jag mig ner för att se vad som skulle hända.

Plötsligt dök det upp en hel massa människor som ville ”adda” mig. Andra nöjde sig med att ”poka” mig. Och jag addade och accepterade och pokade till höger och vänster. Jag var en facebook- cowboy, jag levde rövare där inne, och jag måste säga att jag hade det roligt. Jag samlade på människor. Roffade åt mig deras profiler och placerade dem som pokaler i min friendslist.

Men mitt i denna virvelstorm av nya kontakter och underliga meddelanden på engelska så ställde jag mig frågan: Vad händer sen? Vad ska jag göra med alla dessa människor? Vad går det ut på? Ska man ragga, nej tack, jag är gift. Ska man utbyta tänkvärdheter, nej tack, det har gått upp för mig att bara dumhuvuden kan finna utbyte i den här sajten.

Lyssna till exempel på detta. På min Facebook-sida har jag den senaste tiden bland annat fått lära mig att ”Johan Dahlberg is trött, trött trött och vill gå hem.” Jag vet inte vad jag ska med den informationen till. Vidare: ”Niclas Rahm left the group Adidas.” Jaha, tänker jag. Ska jag göra en anteckning på det? Jag blir också varskodd om att Sarah removed Liza Marklunds Gömda from her favourite booklist. Se där, bra jobbat, Sarah.

Jag får sedan veta att jag har blivit ”bitten” av en Jessica Andersson. Och att Calle ändrade sin ”profile” till ”happy”. Och en man vid namn Stefan vill starta ett ”kuddkrig” med mig.

Och jag tänker: Jag är omgiven av idioter med väldigt lite att göra. Det här är inte värdigt en vuxen, tänkande människa. Det här är något för mycket små barn.

Jag är ledsen, alla facebook-älskare där ute. Men jag klarar det inte längre. Jag sjappar och säger tack och hej. Se denna krönika som en superwall och låt mig ge er två sista meddelanden: ”Alex Schulman changed his profile to bored.” Och sedan: ”Alex Schulman left the group facebook.”

Adjö.

avAlex Schulman

ARTIKELN HANDLAR OM