Rånrisk stängde banker i Borlänge

NYHETER

På måndagsförmiddagen höll samtliga banker och Svensk Kassaservice i Borlänge stängt av säkerhetsskäl.

Enligt polisen var det en ökad rånrisk.

Senare på dagen greps två män, misstänkta för förberedelse till grovt rån.

Polisen i Dalarna grep på måndagen två män – 25 och 26 år gamla – misstänkta för förberedelse till grovt rån.

– Ytterligare en person har hämtats till förhör, säger presstalesman Sven-Åke Petters till TT.

En av männen greps i centrala Borlänge, den andra i Rommehed åtta kilometer sydöst om Borlänge i en synkroniserad polisoperation vid lunchtid. Männen är kända av polisen sedan tidigare för vålds- och narkotikabrott.

Stängt hela morgonen

Bankerna skulle ha öppnat vid tio-tiden men alla bankerna i Borlänge hade stängt hela morgonen, på uppmaning av polisen.

Polisen var under morgonen mycket förtegen i ärendet och hänvisade till säkerhetsskäl. Lite senare på förmiddagen kom beskedet i ett pressmeddelande: Ökad rånrisk.

– Vi har fått indikationer på det här sedan i förra veckan. När det kom till vår kännedom att risken förelåg att det skulle ske ett rån i Dalarna, införde vi en viss kontroll och beredskap, säger Sven-Åke Petters.

Varför just i Borlänge? Dalarna är ju stort.

– Dalarna är stort men vi hade anledning att tror att risken var något större i Borlänge. Av den anledningen beslöt vi i samråd med bankerna att de i morse skulle hålla stängt från klockan 10 när de skulle ha öppnat fram till nu vid 12-tiden, säger Sven-Åke Petters.

Så nu öppnar bankerna igen?

– Ja, nu öppnar dem igen.

Men de här personerna som kan ha planerat bankrån, de går fortfarande fria?

– Så är det nog ja.

Polisen bedömde hotet som allvarligt och har vidtagit extra åtgärder för att öka säkerheten för bankpersonal och kunder.

– Vi har förstärkt med yttre bevakning i form av patrullerande poliser och försöker hålla kontroll på läget. Vi ska se till att det finns en styrka som kan ingripa och förhoppningsvis förhindra att brott sker.