Skolmassaker i Finland

Nio personer döda

Nio personer har skjutits ihjäl på en skola i Tusby i Finland, en förort strax norr om Helsingfors.

Fem pojkar, två flickor och skolans rektor föll offer för mördarens kulor. Ytterligare minst en person svävar mellan liv och död.

Den misstänkte gärningsmannen dog sent på onsdagen efter att ha skjutit sig i huvudet.

En 18-årig gymnasieelev började i dag skjuta vilt omkring sig mitt under en lektion på Jokelaskolan i Tusby.

Sjukvårdschef Eero Hivensalo bekräftar enligt att skoldramat krävt åtta dödsoffer: sju elever och en lärare.

Dessutom dog den misstänkte gärningsmannen sent under onsdagskvällen.

– Han dog 22.15 av sina skador i huvudet, säger Jan-Olof Nyholm vid finska rikskriminalpolisen till aftonbladet.se.

Tillståndet för en skadad man som vårdas på Tölö sjukhus är livshotande. Han vårdas på Tölö sjukhus med skottskador i huvudet.

– Utöver det har tio elever med lindrigare skador förts till sjukhuset i Hyvinge. En av dem har en lindrig skottskada och de andra har främst fått sår och skråmor från glassplitter, säger Hirvensalo på en presskonferens.

Flera elever och anställda har skurit sig när de i panik flytt ut genom att slå sönder skolans fönster och kasta sig ut.

Meddelande i högtalarna

Dramat började på förmiddagen i dag.

När skottlossningen startade försökte skolledningen i panik utrymma skolan. De som inte kunde fly uppmanades att gömma sig.

– Klockan 11.45 kom det ett meddelande i högtalarna att alla elever ska låsa in sig i klassrummen, säger Kim Kiuru, lärare på Jokela skolan, till Hufvudstadsbladet.

– Jag tyckte att det var ett konstigt meddelande och låste in eleverna i klassrummet innan jag gick ut i korridoren för att se efter. I övre korridoren såg jag 18-åringen komma gående mot mig med en pistol i handen och vrålande. Jag sprang ut på gården och uppmanade mina elever att hoppa ut genom fönstret, som ligger på en och en halv vånings höjd.

Skolans rektor var ett av de första offren. Enligt Kiurus uppfattning kammade den 18-åriga abiturienten systematiskt igenom hela skolan i jakt på flera offer. De valdes slumpmässigt. Skottlossningen pågick nästan 20 minuter.

Efter att ha skjutit mot elever och personal barrikaderade 18-åringen sig inne i skolbyggnaden och sköt därifrån mot poliserna utanför. Sedan satte han pistolen mot sitt eget huvud och tryckte av. Han vårdades under onsdagen på sjukhus innan han till slut dog av sina skador.

Det är ännu oklart varför han började skjuta mot folk. En förklaring som lyfts fram är hans uttalade hat mot samhället och andra människor.

Historieläraren Kim Kiuru säger till nyhetsbyrån FNB att den misstänkta gärningsmannen är militant och radikal. Han var intresserad av både extremvänster- och extremhögerideologier och har högre skolbetyg än genomsnittet.

Det vapen den misstänkte gärningsmannen har använt uppges vara en pistol av märket Sig Sauer, kaliber.22.

I kyrkan i samhällets centrum inrättar man ett kriscentrum, där bland andra föräldrar till eleverna informeras.

Publisert: