Sex månaders vård för dödsmisshandeln i Fittja

NYHETER

Två av de åtalade frias helt från brott

Foto: Hasse Rosenthal
Det var inte mord när en 47-årig man misshandlades till döds i Fittja i höstas. En person döms till sluten ungdomsvård. De andra åtalade frikänns helt.

Det var inte mord när en 47-årig man i Fittja misshandlades till döds i höstas.

Istället döms den mordåtalade 16-åringen till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp.

I dag föll domarna i det uppmärksammade misshandelsfallet på en skolgård i Fittja i mitten av september. En 47-årig man överfölls av ett gäng ungdomar beväpnade med stenar och påkar. Han fick motta slag och sparkar samt knivhugg mot bröstet och buken. Det var också knivhuggen som ledde till att mannen avled.

Åtalades för mord

Den då 15-årige pojken som höll i kniven åtalades för mord. Men Huddinge tingsrätt menar att bevis saknas för att han hade uppsåt att döda. Han dömdes istället för dråp till sex månaders sluten ungdomsvård.

16-åringen ska också betala närmare 130 000 kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga. De tre andra åtalade pojkarna som är mellan 16 och 19 år åtalades för grov misshandel. Två av dem, en 17-åring och en 19-åring, friades i dag helt från brott. Den tredje, en 16-åring, dömdes för misshandel till ungdomsvård. Enligt tingsrätten är det fortfarande oklart exakt vilka, och hur många personer som deltog i misshandeln.

Delar inte tingsrättens uppfattning

Den huvudåtalade 16-åringen har förklarat misshandeln med att den 47-årige mannen tidigare samma kväll ska ha ofredat en yngre kvinna sexuellt.

Åklagare Kai Koskela kommer nu att gå igenom domen och först därefter fatta beslut om han ska överklaga tingsrättens beslut.

– Det här är en bra bit ifrån det jag åtalade personerna för. Jag delar inte tingsrättens uppfattning i stora delar, säger Koskela till aftonbladet.se.

Tidigare artiklar

Läs mer

Johanna Melén