Pojkar smiskades på sin praktikplats

NYHETER

Fick böter och slag om de var sena till butiken

Praktiken blev en mardröm. Butikschefen tog till både smisk på bara rumpan och böter för att disciplinera två elever i Köpenhamn.

Barockt, bisarrt och unikt. Så beskriver danska fackförbundet HK, Handel Køpenhavn, händelsen som uppdagades i höstas men avslöjades först i går.

Thomas Ensbye på HK berättar att han blev mycket överraskad när han fick veta hur praktikanterna haft det på jobbet.

– Man tror ju inte att något sådant kan hända på 2000-talet, säger han till Punkt SE.

Böter och smisk

De drabbade är två killar, 17 och 19, som var ute på en längre praktik i en klädbutik i Köpenhamn. Där arbetade de under medeltida förhållanden.

För sen ankomst bestraffades med böter: 20 kronor på vardagar, 40 på lördagar och 60 på söndagar. Dessutom en krona för varje minut de var försenade.

Praktikanterna fick också böta om de missat att utföra arbetssysslor, glömt diska sina lunchbestick eller inte gjort rent efter sig på toaletten.

Men värst var de fysiska bestraffningarna.

– När de kom för sent fick de följa med till ett avsides rum och dra ner byxorna. Där fick de smisk med en livrem, säger Ensbye.

Skadestånd på 65 000

Det hela kom till fackets kännedom sedan en av pojkarna avslöjat för sin mamma hur han hade det på jobbet. Butikens ägare, som inte hade en aning om hur den unge butikschefen skötte sitt arbete, blev chockad när facket kontaktade honom. Han har fått en skriftlig varning och skickats på vidareutbildning.

De drabbade killarna har valt att göra klart sin praktik i samma butikskedja och tack vare facket får de var sitt skadestånd på 65?000 danska kronor.

Handels i Malmö har aldrig hört talas om något liknande fall i Sverige.

– Skulle det hända är det ett ärende för polisen, säger fackombud Bertil Persson.

Nadia Bhere