Orimlig väntetid på knäoperation

NYHETER

Kortare kötid för operationer i andra landsting

Foto: KNÄSKADA. Många har problem med sina korsband. Här genomförs ett implantat av ett textilt korsband.

Slitit av korsbanden?

Åk till Helsingborg.

Där får du tid för operation fem veckor tidigare än i Umeå.

– Resurserna har inte hängt med, säger Ann-Christin Sundberg, verksamhetsområdeschef för den specialiserade sjukhusvården i Västerbotten.

I höst var det över 20 000 patienter i landet som hade väntat över tre månader på att få behandling, en ökning med 6000 personer. Och de orimligt långa köerna gäller såväl kirurgi och ortopedi som urologi. Det är långt ifrån målen i den vårdgaranti som säger att ingen ska behöva vänta längre än 90 dagar på behandling.

Snabbare hos andra

Men det spelar roll var du bor. Medan man i landstingen i Jönköping, Uppsala och Skåne kan få till exempel korsbanden fixade på fem veckor så väntetiden på upp till över tre månader i Västerbotten.

– I vissa fall görs sådana operationer på vår idrottsklinik med de läkare som är lediga just då. Därför kan det skilja mellan landstingen, säger Ann-Christin Sundberg.

Inom gränserna

Västerbottens landsting har ingen ambition att klara av sådana operationer lika snabbt som de gör söderut. Målet är att hålla sig inom vårdgarantins gränser. Och Ann-Christin Sundberg anser att många vårdköer är oacceptabelt långa.

– Vi försöker bli av med ryggsäcken som släpar efter. Men vi har resursbrist och neddragningar på vissa områden, säger hon.

Ska bocka av

Lösningen tror landstinget kan dels vara att effektivisera operationerna genom att fokusera på en slags åkomma en hel vecka. Sedan jobbar man för att hålla sina väntelistor uppdaterade och aktuella så att personalen inte glömmer att bocka av patienter.

Så här länge får du vänta på olika operationer

Fakta Vårdgarantin

Det här har du rätt till:

Frida Sjödin