Snart finns hjälp för shoppingberoende

NYHETER

Riksförbundet för köpberoende startar i Malmö

Foto: Ann-Britt Aldeman har startat Riksförbundet för köpberoende. ”När man tappar kontrollen över sitt shoppande är det som vilket missbruk som helst”, säger hon. Snart öppnar en lokalförening i Malmö.

Allt fler fastnar i shoppingträsket. Snart startar Riksförbundet för köpberoende en lokalavdelning i Malmö.

–Vi ser bara toppen av isberget, säger Ann-Britt Aldeman.

Shopping för att dämpa sin ångest eller för att leva ut det man aldrig fick uppleva som barn? Förklaringarna till att en del fastnar i köpberoende kan vara många, men problematiken tas sällan på allvar.

För att råda bot på det har Ann-Britt Aldeman startat Riksförbundet för köpberoende. Inom kort startar en lokalförening i Malmö.

–Många ser köpberoende som ett lyxproblem och säger kanske att det bara är att sluta. Men när man tappar kontrollen över sitt shoppande är det som vilket missbruk som helst, säger Ann-Britt Aldeman som är ordförande för förbundet.

Förskingrade en miljon

Hon vet vad hon pratar om. Själv förskingrade hon över en miljon kronor innan hennes köpbeteende bromsades. Det är tio år sedan nu.

–Det är bara ett fåtal som söker hjälp och de som gör det får ingen hjälp. Det har jag flera exempel på, säger Ann-Britt Aldeman.

Sprida kunskap

Det är också där hon hoppas att Riksförbundet för köpberoende kan göra en insats.

– Vi ska sprida kunskaper om köpberoende och opinionsbilda kring problemet. Köpberoende kan få allvarliga konsekvenser. Det får folk att begå olagligheter.

Att behovet finns i Malmö vet hon redan.

– Det är ju en storstad och lever man i det utbudet som finns i Malmö och Köpenhamn då är det svårt för en köpberoende att klara sig.

Så vet du om du är köpberoende:

Daniel Persson