Över 6 000 nyanmälda tv-innehav senaste dagarna

NYHETER

Höga moderater, sakkunnig hos statsministern, chefredaktör, riksdagsledamot (v), tidningskrönikör – alla vill de betala licens

Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, är en av drygt 6 000 svenskar som anmält tv-innehav de senaste dagarna då ämnet flammat upp i medierna.

På listor TT tagit fram från Radiotjänst står Gunnar Axén från Norrköping, med samma adress som riksdagsledamoten, med som registrerad kund i veckan - när debatten gått het om hans partikamrater i regeringen, handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chilò.

Gunnar Axén - en 38-åring som är utbildad teleingenjör och även arbetat som PR-konsult - blev riksdagsledamot 1998. Efter årets val lämnade han finansutskottet och fick förtroende som ordförande i socialförsäkringsutskottet. Han är också suppleant i utbildningsutskottet.

Ännu är det oklart varför Gunnar Axén anmält tv-innehav just nu, hur länge han haft tv eller övriga omständigheter i saken. TT har sökt Axén på hans riksdagstelefon, mobiltelefon och via partiets presstjänst men har inte lyckats nå honom.

Nyvald riksdagsledamot (m)

Ännu en som nu har betalat sin tv-licens är Christian Holm, nyvald moderat riksdagsledamot från Karlstad.

– Det var ett misstag att inte betala tidigare, jag beklagar det, säger han till TT.

Christian Holm, 30 år, uppger att han inte i dag kan svara på hur länge han borde ha betalat licens, bland annat för att han de senaste åren tidvis bott på adresser där tv ”redan funnits”.

TT: Varför har du inte betalat tidigare?

– I början var det väl ett principiellt beslut för att jag tyckte att det var fel. Men sedan har det blivit mera slentrian, svarar Holm.

TT: Du tycker inte det ser ut som du gör en omvändelse under bilan?

– Det kan säkert se ut så, men som sagt – jag beklagar misstaget.

Billström saknas

En som inte finns med på listan från Radiotjänst är nye migrationsministern Tobias Billström, trots att han sagt att han ska börja betala tv-licens.

Markus Friberg, Billströms pressekreterare, säger dock till TT att ministern ska betala för tio års avgifter, och att det inte är en enkel räkneövning.

– Vi väntar på besked från Radiotjänst, säger Friberg.

Riksdagsledamot (v)

Nye vänsterpartistiske riksdagsledamoten Torbjörn Björlund förklarar att han separerade i somras. Därefter har valrörelsen och obetänksamhet gjort att han först efter att ha uppmärksammats på saken av en lokaltidning i Norrköping insett att han betalt sin tidigare, nu utflyttade, frus tv-licens.

– Det är inte acceptabelt, men ändå en förklaring. Det här är ju inte det första man tänker på när man har separerat, säger Björlund till TT.

Politisk sakkunnig hos statsministern

Kristoffer Tamsons, politisk sakkunnig hos statsminister Fredrik Reinfeldt på statsrådsberedningen, vill också betala tv-licens.

– Man har fått upp ögonen nu för att det här är någonting man bör betala, säger han.

TT: Så det är uppmärksamheten kring Borelius och Chilò som fått dig att vakna?

– Ja, så är det.

Tamsons, 29 år, var tidigare ordförande för moderaterna i Sundbyberg och riksdagskandidat inför valet.

TT: Är det ett principbeslut som gjort att du inte betalat tidigare?

– Nej, det är rent slarv, svarar Tamsons.

Expressens chefredaktör

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg är en av dem som anmält sitt tv-innehav i veckan.

– I onsdags så insåg jag att ”shit, jag har ju inte heller betalat”. Då ringde jag Radiotjänst och frågade hur man gör och frågade om man kan betala in retroaktivt och de sade att det går bra.

TT: För hur lång tid betalar du retroaktivt?

– Från förra året.

TT: Hur ser du på att din tidning jagar efter dem som inte betalat och så har du själv inte betalat?

– Det är en väldigt skillnad om man är kulturminister och inte har betalat på 16 år. Eller hur?

TT: Hur allvarligt ser du på det här brottet?

– Jag tycker att man ska göra rätt för sig och betala sin tv-licens och det har jag gjort nu. Jag tycker att det är klantigt att glömma det.

TT: Tycker du att det är rätt att ni som inte betalat nu blir jagade av journalister?

– Det är självklart att det är befogat att ställa frågor om varför. I mitt fall var det glömska. Jag flyttade efter en separation och det var ett ganska turbulent år, men det var klantigt av mig att inte komma ihåg det.

TT: Har du fått de här påminnelsebreven som man får när man flyttat, där Radiotjänst frågar om man glömt att anmäla tv-innehav?

– Jag vet inte. Jag kan inte komma ihåg det i alla fall.

Ledamot av civilutskottet

Moderaten Andreas Norlén från Motala – ledamot av civilutskottet och suppleant i justitieutskottet – hävdar att han aldrig haft tv tidigare. Vidare uppger han att han när han blev riksdagsledamot anmälde till Radiotjänst att han ville betala från den 2 oktober för tv:n i övernattningsrummet i riksdagen. Anmälan gjordes nu i veckan.

TT: Så det har ingenting med uppmärksamheten kring Borelius och Chilò att göra?

– Nej, jag tycker man ska betala.

TT: Varför anmälde du i så fall inte innehavet tidigare?

– Jag har haft mycket att göra med riksdagens öppnande, och det har varit omtumlande annars också, svarar Norlén.

Polisanmälningar skickade

Radiotjänsts polisanmälningar mot ministrarna Cecilia Stegö Chilò, Maria Borelius och Tobias Billström skickades per brev från Kiruna på fredagseftermiddagen.

– Just nu läggs de på en brevlåda i Kiruna så att de hinner med posten i dag, sade Lars Lindberg, Radiotjänsts vd till TT vid 16-tiden.

Breven fördes till brevlådan med bud från Radiotjänsts lokaler.

De tre anmälningarna går till polisen i de kommuner där ministrarna är skrivna.

Ministrarna polisanmäls för att de underlåtit att anmäla innehav av tv-apparat.

Nye partisekreterarens fru

I materialet ingår också Charlotta Schlingmann från Nacka. Hon är gift med moderaternas nye partisekreterare Per Schlingmann. Familjen anmälde tv-innehav i onsdags.

Enligt Sveriges Radio Sjuhärad har familjen Schlingmann aldrig tidigare betalat tv-licens.

– Det är självklart extra besvärligt, eftersom jag själv är en av dem som inte har betalat, säger Per Schlingmann till TT.

Han uppger att ingenting principiellt ligger bakom. Han har slarvat och flera gånger tänkt anmäla innehavet, hävdar han. När hans fru i veckan, efter uppmärksamheten kring Borelius och Stegö Chiló, anmälde gällde det bara att paret faktiskt har tv – inte hur länge de haft det.

– Jag kommer att kontakta Radiotjänst och rapportera hur länge vi ska betala för. Det rör sig om tio–femton år, säger Schlingmann nu.

TT: Var det aldrig någon som frågade om sådana här frågor innan du tillträdde?

– Nej, inte om tv-licensen specifikt, svarar han.

TT: Är det något mer du döljer eller inte har betalat som riskerar att avslöjas?

– Nej, det är det inte.

Schlingmann hävdar att partiet har etik och moral på ständig dagordning. Men han medger att veckan varit ”mindre bra” för moderaterna, när så många höga företrädare visat ett beteende som väljarna inte accepterar eller förväntat sig.

– Det är självklart allvarligt när vi bryter mot ett förtroende.

Krönikör

Expressenkrönikören Marie Söderqvist anmälde också sitt tv-innehav i veckan.

– Jag och min man tittade på varandra och frågade ”betalade du tv-licensen? Nej. Betalade du? Nä”. Och då sade jag ”okej, ring så får någon av oss göra det”.

TT: Är det ideologiska skäl som ligger bakom att ni inte betalat tidigare?

– Nej, absolut inte. Jag tycker i grunden att det är bra att få kvalitets-tv säkrad på något sätt. Men däremot tycker jag inte att det obegripligt om någon av ideologiska skäl skulle välja att inte betala tv-licensen.

TT: Hur allvarligt ser du på att ni inte har betalat?

– Jag kände mer att jag ville göra det för att slippa pinsamheter. Jag tycker nästan att det är lite konstigt att media har gjort det här till en helt gigantisk grej.

TT: Så du tycker inte att det är ett allvarligt brott?

– Nej, jag tycker inte att det är ett allvarligt brott, på samma sätt som det inte var ett allvarligt brott när Mona Sahlin köpte Toblerone på sina kreditkort och betalade tillbaka för sent och på samma sätt som det inte är ett allvarligt brott att ha anställt en barnflicka svart.

Uppmärksamheten kring kulturminister Cecilia Stegö Chilòs obetalda tv-licens tycker hon har fått orimliga proportioner.

– Jag tror det resulterar i att människor föraktar politiker onödigt mycket.

TT