Beskedet skakar byn

NYHETER

”Vi vill vara i fred och gå vidare”

Foto: 1988 begick Juha Valjakkala trippelmordet som Åmseleborna om och om igen måste minnas. – Så fort han kommer på tal dras det upp igen, säger kyrkohede Marie-Louise Marsjögård.

Beskedet om att Åmselemördaren kan benådas väcker starka känslor i byn som för alltd verkar vara dömd att förknippas med morden.

– Jag tror många tänker nej, inte nu igen, säger kyrkoherde Marie Louise Marsjögård.

Trippelmorden blev ett stort sår i tillvaron för Åmseleborna. Men nu är det så läkt det kan bli menar Marie Louise Marsjögård.

Hon tror därför inte att människorna i Åmsele känner rädsla när de hör att Juha Valjakkala kan benådas.

”Vi har försonats med det som hände”

– Nej. Jag tror de flesta bara är trötta på att vi aldrig får vara i fred. Vi har försonats med det som hänt och vill leva vidare, säger hon.

Varje gång Juha nämns förlängs dock byns förknippning med morden. Till och med i nationalencyklipedin handlar Åmseles utrymme om tripplmordet, och folk drar sig för att berätta var de kommer i från.

”Han kommer säkert tillbaka”

Och alla är inte riktigt lugna som Marie Louise Marsjögård föreställer sig. SVT:s Västerbottensnytt rundfrågning bland ett antal bybor visar att de flesta vill ha honom kvar bakom lås och bom. Och vissa är också rädda - för att Juha ska komma tillbaka till byn.

– Jag är säker på att han kommer att komma hit om han blir frisläppt, säger Marianne Karlsson till Västerbottensnytt.

Läs tidigare artiklar om Juha Valjakkala:

Marita dömdes som medskyldig:

Karin Henriksson