Se betal-tv på nätet – helt gratis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-26

Allt du behöver är dator och bredband

Internet är rena rama guldgruvan för tv-älskare. Med ett hyfsat snabbt bredband kan man idag få access till tusentals tv-kanaler – helt utan kostnad.

Glöm digital-tv. Vill du ha tillgång till riktigt många kanaler ska du surfa ut på Internet. I takt med att bredband blir allt vanligare runtom i världen ökar mängden gratis tv-program man kan se via datorn och bredbandet.

Kända betalkanaler

Redan idag finns tusentals gratiskanaler att tillgå på nätet. Och det rör sig inte om några obskyra skräpkanaler. Många av dem får man normalt sätt betala dyra pengar för när man skaffar ett vanligt abonnemang, till exempel CNN, Discovery, Cartoon Network och Eurosport.

Förutom breda kanaler finns även sådana som är specialinriktade på till exempel sport och film. Man kan även komma åt erkänt högkvalitativa kanaler som amerikanska HBO och Comedy Central.

Lagligt och gratis

Förutom att det är gratis att ta del av det enorma utbudet så är det också helt lagligt. Enligt Radiotjänst finns för närvarande inga lagar som förbjuder att man ser tv på det här sättet. Och har du ingen vanlig tv-mottagare i övrigt så behöver du heller inte betala någon tv-licens.

Däremot måste du betala licens ifall du har en tv-mottagare inbyggd i datorn och kan ta emot direktsänd tv, så kallade ”streamade” sändningar.

Snabbt och enkelt

För att se kanalerna behöver du ha en mediespelare på datorn. Olika kanaler stödjer olika spelare, så ju fler du har desto mindre risk för krångel. Har du Windows Media Player, Real Player, Quick Time och VLC så kommer du åt det mesta.

Vill du se kanalerna på din riktiga tv behöver du bara dra en kabel mellan datorn och tv:n. Exakt vilken kabel du behöver kan variera beronde på vilken utrustning du har. Hör efter i din lokala elektronikaffär.

Per-Erik Gustavsson