Hajarna hetsas till att attackera

NYHETER

Populära turistnöjet har lett till rekordmånga angrepp

Foto: Scanpix
livsfarlig Att dyka bland hajar har blivit en populär turistattraktion i Sydafrika. Kritiker hävdar nu att det är den så kallade hajsafarin som ligger bakom den kraftiga ökningen av attacker längs badstränderna utanför Kapstaden.

LONDON

Att dyka med hajar är den snabbast växande turistattraktionen i Sydafrika.

Men det är ett livsfarligt nöje.

Hajattackerna längs stränderna har ökat dramatiskt.

Det brukade vara en sport för de mest våghalsiga. Nu är det den snabbast växande turistattraktionen i Sydafrika. Förra året dök 100 000 personer med vithajar i havet utanför Kapstaden där Atlanten och Indiska oceanen möts.

– Man får bara en sådan här chans i livet och jag är glad att jag gjorde det, säger en ung kille som testat till Sky News.

Modiga turister får dyka ner i en bur med endast ett stålstängsel som skydd mot hajarna som cirkulerar runt och stöter i bästa, eller värsta fall, till buren. En dykning kostar runt 1?400 kronor.

– Hajar gillar inte att äta människor, men ibland blir de nyfikna och använder tänderna för att kolla vad du är, säger dykinstruktören Kim McLean som håller i hajsafarin.

Lockas med blod

Men kritikerna menar att den nya turistattraktionen fått ödesdigra konsekvenser. För att locka hajarna till burarna används fiskolja som blandas ut med blod. Lockbetet har fått hajarna att dras till människor som byte, hävdar nu kritikerna.

De senaste fyra åren har 13 hajattacker inträffat längs kusten utanför Kapstaden. Det ska jämföras med totalt 17 attacker under 40 år?–?mellan 1950 och 1992.

Före detta livvakten Achmat Hassiem förlorade sitt högra ben efter en hajattack i augusti på Sunrise Beach. Han är övertygad om att det berodde på hajsafarin.

– Det måste finnas ett samband, hajarna kommer allt närmare stränderna i jakt på mat, säger han till Sky News och berättar om olyckan:

– Hajen hade mitt ben i munnen och jag tänkte att antingen drunknar jag eller så blir jag uppäten levande. Jag sparkade hajen i munnen med mitt andra ben och lyckades till slut ta mig loss, säger Achmat Hassiem till Sky News.

Hemlösa spanar

Forskare hävdar dock att dykningen i burar inte gör hajarna till människoätare.

De skyller istället på att antalet badare och surfare ökat i området. Samtidigt har hemlösa fått i uppdrag av kustbevakningen att stå med kikare och spana efter fenor i badvattnet.

– Jag har jobbat som livvakt i tjugo år och har under den tiden sett en attack. Men det senaste året har 138 hajar synts till i Fishing Bay, säger Paul Botha.

Susanne Nylén