Bantningspiller för hundar godkänt i USA

NYHETER

Minskar aptiten – tillverkas av stort läkemedelsbolag

Foto: Tax till max Den här stackars vovven vägde 30 kilo när bilden togs och kunde knappt stå upp. Var tredje svensk hund är överviktig.

Väger din tax max? Är din boxer en tjock en och din dobermann allt för trind och grann? Eller har din lab helt enkelt för mycket flabb?

Räddningen är snart här: ett bantningspiller för jyckar.

Nyligen godkänt i det stora landet i väster.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA godkände på fredagen det första kända bantningspillret för hundar, som kallas Slentrol och tillverkas av läkemedelstillverkaren Pfizer.

Mellan 20 och 30 procent av alla amerikanska jyckar är överviktiga, och i Sverige är situationen minst lika illa.

Enligt statistik från Folkhälsoinstitutet är 30 procent av alla svenskar (människor) överviktiga och, ja, hunden är ju det djur som står närmast människan, sägs det. Sålunda överraskar det kanske inte att veterinärer på de svenska djursjukhusen bedömer att drygt 30 procent av alla svenska hundar är överviktiga.

Problemen med feta hundar är inte bara estetiska. En fet hund kan drabbas av samma besvär som en överviktig människa: problem att andas, diabetes, utslitna leder och förstås minskad rörlighet.

Den nya medicinen Slentrol är endast avsedd för hundar och ska ej tas av vare sig människor eller andra överviktiga husdjur, understryker FDA. Vanliga biverkningar är diarré, uppstötningar och – tappad aptit.

Robert Triches