Hon blir en av världens mäktigaste kvinnor

NYHETER

I kväll svor Nancy Pelosi talmanseden

I dag börjar hon jobbet som en av världens mäktigaste kvinnor.

När Nancy Pelosi svär eden som amerikanska kongressens nya talman blir hon den första kvinnan på posten någonsin.

Pelosi tänker rivstarta med flera nya lagar inom loppet av 100 timmar.

Foto: REUTERS
Nancy Pelosi svingar klubban.

Strax före klockan 20 svensk tid ledsagades Nancy Pelosi till podiet i representanthuset.

Under stående ovationer - och med många handskakningar och omfamningar på vägen - äntrade hon den pampiga talmansstolen.

Pelosis historiska övertagande garnerar dessutom en politisk kursändring i USA. Efter valet har demokraterna nu majoritet i både senaten och kongressen.

- Men oavsett om man är republikan, demokrat eller oberoende så har alla amerikaner anledning att fira idag, sa republikanen John Boehner, som överlämnade klubban.

Pelosi själv betonade i sitt tal bland annat vikten av samarbete i stället för konflikt, både politiskt och ute i samhället.

Hon talade också om vikten av framtidstro, inte minst för kvinnor.

- Vi har väntat över 200 år. Och vi tappade aldrig hoppet på att män och kvinnor har lika värde.

- Vi har krossat glastaket, för våra döttrars och barnbarns skull. Nu siktar vi mot stjärnorna.

Även president Bush fick en tydlig fingervisning.

- Det är presidentens uppdrag att ge oss en ny strategi för Irak. Något som klargör för irakierna att det är deras uppdrag att ta hand om sitt eget land.

Fembarnsmamma

Nancy Patricia Pelosis vandring mot toppen är långt ifrån den vanliga politiska karriärvägens. Baltimorefödda Pelosi, 66, är mamma till fem barn och under en stor del av barnens uppväxt var hon hemmafru. Familjen bodde i maken Pauls hemstad San Francisco..

Politiken fick hon via pappan och brodern som båda verkade som borgmästare. Själv blev Pelosi aktiv politiker först för 20 år sedan när hon ersatte en kongresskvinna som dog.

Liberala falangen

När demokraterna vann majoriteten i både senaten och representanthuset i höstens kongressval stod det klart att det var Nancy Pelosi som skulle bli kongressens första kvinnliga talman någonsin.

När hon sent i eftermiddag, svensk tid, svärs in på posten tar hon över ett av USA:s mäktigaste jobb. Om både president Bush och vicepresident Dick Cheney skulle avlida är det hon som övertar presidentposten.

Pelosi tillhör den liberala falangen av det demokratiska partiet. Hon är för abort, homoäktenskap och motståndare till kriget i Irak.

Sätta prägel på politiken

Och när den nya kongressen nu inleder sitt arbete gör man det med rivstart.

De första 100 timmarna planerar Pelosi att genomdriva sex nya lagar. Det gäller att sätta prägel på politiken före presidentens tal om tillståndet i nationen den 23 januari.

En av Pelosis hjärtefrågor är att införa nya regler mot korruption. Den förra kongressen, som dominerades av republikaner, har hon kallat ”den mest korrumperade i historien”, skriver TT.

Andra lagförslag som nu ska drivas igenom handlar om en höjning av minimilöner, stamcellsforskning och energipolitik, uppger AP.

Tidigare artiklar

Johanna Melén, Caroline Olsson