"Jag körde på en get"

NYHETER

Lugn – i Sverige bryr sig inte chefen om du kommer sent

Bortförklaring Ursäkterna vid för sen ankomst till jobbet är många. Men så länge du sköter ditt jobb bråkar inte chefen. Foto: Katrin Jakobsen

Har du redan ångest för att gå till jobbet i morgon efter nyårsfesten?

Skyll på att du kört på en get – och kom för sent.

Din chef bryr sig nog ändå inte.

Tunnelbanan strulade. Barnen grät. Väckarklockan la av.

Ursäkterna för att komma för sent till jobbet är många. Särskilt efter storhelger lyckas de flesta morgonrutiner som kan gå snett göra det.

Trafiken vanligast

Främst är det trafiken vi skyller på. Problem med bussar, tåg och bilköer står för 27 procent av alla sena ankomster.

Werner Silfverskiöld, före detta chef för psykiatriska kliniken i Halmstad och författare till boken ”Är du punktlig lille vän?”, menar att för vissa människor är det ett nästan tvångsmässigt beteende.

– De opunktliga tycker själva att det är ett mysterium att de inte lyckas komma i tid och ser inte det systematiska i sina sena ankomster. De känner skuld i stunden, men uppfattar det samtidigt som en olycklig engångsföreteelse, säger han till ekonomisajten e24.

För kollegorna kan de sena ankomsterna skapa ilska och irritation.

Men enligt en undersökning i norska Dagens Näringsliv kan du skippa ursäkterna.

Bryr sig inte

30 procent av alla chefer säger att de inte bryr sig om de anställda kommer för sent – så länge de sköter jobbet. Och 35 procent säger att de ändå inte tror på undanflykterna.

Men för dig som behöver en udda ursäkt har amerikanska chefer sammanställt de märkligaste förklaringarna från sina anställda.

Amerikanska värstingar:

Johan Edgar