Tre åtalas för människosmuggling

NYHETER

Göteborg

Tre män, 28, 32 och 36 år gamla, åtalades på torsdagen för grov människosmuggling vid Göteborgs tingsrätt. Männen misstänks ha hjälpt minst fjorton utländska personer att ta sig in i Sverige från Belgien vid tre tillfällen under oktober förra året.

De insmugglade personerna kommer huvudsakligen från Iran och Irak. En av de åtalade männen har sin hemvist i Holland och misstänks endast för inblandning i människosmuggling av nio personer.

– Intrycket vi har är att detta är en pågående verksamhet, säger Thomas Ahlstrand, kammaråklagare vid Göteborgs tingsrätt.

Ingår troligen i större liga

Misstankarna mot männen uppstod ett par veckor innan de greps den 27 oktober i samband med att två bilar med sammanlagt nio smugglade personer anlände till Malmö. Då hade de enligt åtalet redan smugglat in ett okänt antal personer i en personbil den 13 oktober, samt fem personer den 20 oktober.

Åklagaren säger att verksamheten troligen ingår i en större liga, men att de nu åtalade männen inte har några huvudpositioner inom organisationen. Bevisningen består bland annat av avlyssnade samtal och transaktioner på drygt 40000 kronor till två av de misstänkta männen.

TT