Vad är det vi firar?

Inte bara halvdag på jobbet - trettonhelgen har gamla anor

Nu är det tid för guld, rökelse och myrra.

Trettonhelgen är här och i morgon kommer de vise männen.

Men är det någon som bryr sig?

– Jag tror att helgen fortfarande finns i folks medvetande, säger folklivsforskaren Ulla Brück.

För många svenskar betyder trettondagsafton den 5 januari mest en halvdag på jobbet eller i bästa fall en helt ledig dag.

Men i själva verket är trettonhelgen en högtid med anor. Det var ju på trettondagen, alltså tretton dagar efter jesu födelse, som de så kallade vise männen nådde fram till stallet i Betlehem för att hylla det nyfödda jesusbarnet. Med sig hade de presenter i form av guld, rökelse och myrra.

Och flera år senare blev samme Jesus döpt av Johannes Döparen just den här dagen, den 6 januari enligt vår tids kalender.

Julen tar slut

Enligt kyrklig tradition är det också nu som julen på allvar tar slut. Även om vi i bland annat Sverige har förlängt högtiden ända fram till tjugondag Knut den 13 januari då många anser att gran och julpynt har gjort sitt.

Trettonhelgen har hamnat i skymundan men förr i tiden uppmärksammades den med något som liknar ett förvildat luciatåg.

– I Danmark finns en tradition som kallas ”det heliga trekungarsloppet” och liknande traditioner är känt från flera håll i Norden, bland annat trakten kring Uppsala, säger Ulla Brück, etnolog och folklivsforskare vid Stockholms universitet.

Klädde ut sig

– Det var maskupptåg där folk klädde ut sig till bland annat julbockar och stjärngossar.

De upptågen slutade, enligt Ulla Brück, någon gång kring förra sekelskiftet.

Betyder trettonhelgen något i dag?

– I och med att det är en helgdag så uppmärksammas den ju. Sen har vi ju det här kända skådespelet Trettondagsafton av Shakespeare. Jag tror att helgen finns i folks medvetande, säger Brück.

Om inte annat kan vi glädja oss åt att försäljningen av semlor brukar komma igång på allvar efter trettonhelgen. Och den som har ryssar i bekantskapskretsen kanske kan bli bjuden på kalas på söndag den 7 januari. Då infaller nämligen julen enligt ortodox sed.

Johanna Melén