Nyheter

Polisen: Mordvittnet ljög om misshandeln

NYHETER

Kvinnan misstänkt för falskt larm

Den 24-åriga kvinnan påstod att hon blivit misshandlad två gånger. Den sista gången inför sin dotter och gärningsmännen skrev sedan "DÖD" på hennes rygg.

Nu misstänker polisen att hon hittat på alltsammans.

- Det finns tekniska och rättsmedicinska iakttagelser som tydligt talar emot att det gått till som kvinnan berättat. Det finns inga objektiva fynd som bekräftar hennes uppgifter, säger chefsåklagare Agneta Isborn Lind i Stockholm.

Kvinnan är på sannolika skäl, den grövre brottsmisstanken, misstänkt för falskt larm, grovt brott. Det kan ge fängelse i upp till fyra år.

Vittnade i mordrättegång

Mordrättegången som kvinnan vittnade i fick stor uppmärksamhet och i maj dömdes en 24-årig man till tolv års fängelse för mordet.

Den 25-årige Samir Yazid blev mördad vid ett större bråk i en lägenhet nyårsafton 2006.

Redan den 19 april ska den 24-åriga kvinnan ha blivit attackerad av en man. Polisen tog händelsen på stort allvar och gav kvinnan skydd.

Den 29 juni anmälde den 24-åriga kvinnan att hon blivit misshandlad igen, denna gång i en park i Hägersten mitt på dagen.

Hon berättade för polisen att hon blivit nersparkad av två män. Polisen uppgav att man misstänkte att de försökt strypa kvinnan eftersom hon haft en halsduk kring halsen.

Kvinnan ingick i polisens vittnesskyddsprogram och en kritisk debatt utbröt om polisens ansvar och hur vittnen ska skyddas.

- Det finns berättelser av andra personer som delvis stöder det hon säger, men de uppgifterna skulle också kunna förklaras på andra sätt, säger Agneta Isborn Lind i ett pressmedelande.

"Polisen ljuger"

24-åringens mamma informerades om polisens misstankar vid 13-tiden på tisdagen.

- Det är lögn det de säger. Det finns vittnen till misshandeln och mitt barnbarn som var med har talat om "elaka gubbar", säger hon till TT.

Hon har ännu inte fått träffa sin dotter och vet inte var hon är.

Chefsåklagare Agneta Isborn Lind höll tillsammans med länskriminalen förhör med den 24-åriga kvinnan under tisdagen.

- Vi känner ännu inte till varför kvinnan i så fall ljög om övergreppen. Vi hoppas få svar på det under förhören, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Tomas Skoglund

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter