Terrorledare jagas i Falluja

Publicerad:
Uppdaterad:

USA söker enbente giftexperten Abu Mussab al-Zarqawi fiende nummer 2

Amerikanska styrkor tror att terrorledaren Abu Mussab al-Zarqawi har hittats.

Den enbente giftexperten är USA:s fiende nummer två – och har länge misstänkts för attentat i Irak.

Nu jagas han i Falluja.

Abu Musab al-Zarqawi.
Abu Musab al-Zarqawi.

USA har de senaste månaderna riktat en rad anklagelser mot terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi, 38. Han ses i dag som USA:s främste fiende efter Usama bin Ladin och al-Qaida, har beskrivits som hänsynslös och vältalig och sägs vara expert på att tillverka senapsgas.

”Hjärnan bakom tågbomberna”

Terrorexperter menar att bevisen mot al-Zarqawi är få. Men han har kopplats till en rad attentat i Bagdad och från flera håll pekats ut som hjärnan bakom tågbomberna i Madrid. Och USA har utfärdat en belöning på 76 miljoner kronor till den som ser till att han kan gripas.

Det har länge varit osäkert var al-Zarqawi befinner sig. I spekulationerna har både Europa och Irak – och det är dit USA nu riktar sitt intresse.

På tisdagen bekräftade en av koalitionens talesmän – Dan Senor – att man nu tror att al-Zarqawi befinner sig i våldshärjade Falluja. Staden har den senaste veckan varit centrum för striderna mellan koalitionen och upprorsmän.

– Jag kommer inte att diskutera specifika planer när det gäller jakten på Zarqawi, men ni kan lugnt räkna med att vi går grundligt till väga, säger Dan Senor till nyhetsbyrån AFP.

Kopplingen mellan Irak och al-Qaida

– Vi tror att Falluja just nu är smältpunkten för utländska stridande i Irak och dit räknas Zarqawi.

USA har länge betraktat al-Zarqawi som hjärnan bakom flera attentat i Irak och ser honom som kopplingen mellan Irak och al-Qaida. I februari släppte militären ett brev som påstås ha skrivits av al-Zarqawi och som beskrivs som en ”handledning i terror”.

I brevet heter det:

– De irakiska bröderna är fortfarande tjusade av säkerhet. Vi har flera gånger sagt att säkerhet och seger inte passar ihop.

Terrorledaren har jagats sedan 2001. Då försvann han efter att ha förlorat sitt ena ben när en USA-missil träffade hans läger i Afghanistan.

Mattias Lundell

Publicerad: